Излаз

Ведрана Кулага Симић
Излаз

Република Српска је, као и остатак БиХ, већ увелико ушла у кампању у којој ћемо поново моћи чути све и свашта како би владајући успјели да остану на својим позицијама, а опозицији пошло за руком да им их преотме.

Иако је изборним календаром дефинисано да званично кампања почиње 2. септембра, мјесец пред коначну одлуку бирача на овим просторима, из дана у дан свједочимо активностима политичара који полако припремају терен од Новог Града до Требиња управо за завршни спринт да би прве недјеље у октобру извојевали изборну побједу.

Ситуација на свим пољима у БиХ, и пред ове изборе, је далеко од добре. И то је свима јасно. Евентуални напредак додатно, уз стандардна подметања на која смо већ навикли у међусобним односима  домаћих лидера, кочи хаос на геополитичком плану.

Свијет се након двије тешке године владавине пандемије поново тресе због политичких игара великих сила. Неки сукоби су почели, а други се назиру и све то ће се на овај или онај начин одразити на БиХ. Већ је видљиво да неке свјетске силе, из неких својих разлога, поново стављају БиХ на дневни ред и враћају на сто теме од којих би оне једино имале корист, јер о тим стварима под овим дијелом неба нема сагласности.

Али имајући у виду да је предизборно доба и да свако настоји на све начине да прикупи што више гласова, па макар то били јефтини политички поени, и овакве теме им одговарају. И више него оне суштинске - животне.

Јасно је да је немогуће игнорисати крупна политичка питања, без обзира на то да ли она била отворена на домаћем терену или стигла са неке више свјетске адресе, али ова земља предуго, предуго тоне у политичком блату.

БиХ је дуже од четврт вијека класични протекторат у савременом добу као што су својевремено неке земље биле нечије колоније. Годинама слушамо и како политичко Сарајево, незадовољно постојећим Дејтонском споразумом, који је ионако измијењан скоро до сржи, жели да управо ту суштину, која је стуб данашње БиХ, измијени. Али по сопственој визији која је јасна свима и без да се помене. Хрватски политички представници, с друге стране, такође су незадовољни јер су, како тврде, гурнути на маргине у Федерацији, док је и Српска, као трећа незадовољна страна, кренула, према изјавама из њеног политичког руководства, ка изворном Дејтону и по своје надлежности.

И о томе ћемо још слушати, а монолози о томе свакако ће добити на јачини све до изборног дана. Вјероватно и послије, али...

Домаћи политички представници народа, ма ко год то био у БиХ, послије 2. октобра морају у врх приоритета уврстити и животна питања. Сваки народ и треба да штити своје националне интересе те стечена права, али заједно сви, под условом да то заиста желе, морају градити пут за бољу будућност и излаз из блата у које нас је политика - домаћа и инострана, и довела.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана