Издвајања за здравство

Анита Јанковић Речевић
Издвајања за здравство

Ефикасан здравствени систем стуб је сваке земље и од пресудног значаја за њену будућност јер без здраве нације нема ни државе. Улагање у здравство, поред образовања, дефинитивно је најбоља инвестиција јер доноси низ добробити за све сегменте друштва. Утицај људских ресурса на привредни раст и развој у савременим условима живота је пресудан па је тако здравље становништва један од одлучујућих фактора за економски развој.

Влада Српске само у посљедњој деценији уложила је милионе марака за изградњу здравствених установа, набавку савремених дијагностичких апарата, увођењу савремених терапија лијечења, побољшању статуса здравствених радника, али је поразно то што је здравствена заштита и даље на леђима радника, јер се више од 80 одсто буџета за те намјене пуни од доприноса за здравствено осигурање.

Других извора финансирања Фонд здравственог осигурања готово да и нема, иако годинама уназад тражи да се дио новца од акциза на дуван и алкохол одвоји за лијечење пацијената. Таква пракса постоји у земљама региона. У БиХ је слична иницијатива покретана више пута, али никако да буде и аминована од стране оних који нам свима свакодневно кроје капу из удобних фотеља. Истини за вољу те иницијативе, бар ако је судити по информацијама Управног одбора УИО БиХ, на њихову адресу стизале су углавном из ФБиХ. Из Српске у посљедњих пет година није стигла ниједна.

Иницијативе, које су упућене из ФБиХ, нису наишле на одобравање јер је јасно да они који одлучују о расподјели новца од акциза не желе да се одрекну дијела тих прихода, који би требало да оде и за лијечење.

Веома много пацијената затражи помоћ љекара баш усљед посљедица порока. Пацијенти обољели од карцинома плућа неријетко су страствени пушачи и управо су цигарете многе од њих довеле до болести. А према тврдњама Фонда здравства годишње само за једног пацијента који болује од рака плућа, а који је подвргнут савременим терапијама лијечења, треба обезбиједити око 200.000 КМ.

Савремене терапије лијечења и иновативни лијекови углавном су и скупи, а ако желимо да буду доступни пацијентима мора се пронаћи начин да се бар дио прихода од цигарета и алкохола усмјери у здравство и то што прије. Иницијативе предуго стоје у ладицама.

Савремено доба са собом доноси болести које могу бити смртоносне, али напредак медицине показује да ће и за њих бити лијека и то је сасвим довољан разлог да се настави убрзано улагати у ову област.

Ово вријеме послије избора, када се формира власт, идеално је да се поново покрене прича око проналажења додатних извора финансирања здравства. Један од задатака нове власти требало би да буде креирање новог закона о акцизама према којем би бар дио новца од дуванских производа и алкохола ишао за лијечење пацијената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана