Изборни круг

Ведрана Кулага Симић
Изборни круг

Мало који мандат власти у БиХ је протекао без полемисања о измјенама и допунама домаћег Изборног закона, а неријетко се могло и још може чути да је крајње вријеме да крупни захвати замијене козметичке промјене. Међутим, то "крајње вријеме" никако да осване.

Партнери у владајућој коалицији на заједничком нивоу власти потрошили су само у прошлом сазиву дане на преговорима о изборним правилима, али то није уродило, чак ни када су се у ту причу укључивали службеници из разних међународних амбасада.

Кључни проблем годинама је на релацији између Хрвата и Бошњака, а зрно наде је "рођено" када су политички представници та два народа договорили измјену изборних правила у Мостару што је у коначници омогућило да и на тој адреси буду спроведени локални избори након дуже од деценије застоја и блокада.

Међутим, иако се очекивало, чак и слијепо вјеровало да ће то дати јак вјетар у леђа истим тим лидерима да на нивоу БиХ ураде више на пољу изборних правила, то се није догодило, а у међувремену фокус са спровођења надалеко познате пресуде у предмету "Сејдић и Финци", која треба дати већа права онима који се изјашњавају као "остали", помјерен је на рјешавање хрватског питања у ФБиХ.

И тако смо, као земља у цјелини, остали у том изборном лавиринту у којем ни једни, ни други, ни трећи, ни сваки наредни нису задовољни правилима ни оним што предвиђа тренутно важећи Изборни закон БиХ. Ни када је суштина у питању, нити када је ријеч о одређеним чисто техничким процесима.

Полазећи управо од тога, нови партнери у власти, лани од октобра, у сам врх приоритета ставили су наставак преговора о измјенама изборних правила. У старту, све је у суштини исто тако да је тренутно највећа разлика у односу на прошли сазив у томе што бошњачки народ представљају СДП и странке које су окупљене око њих које су из власти изгурале СДА.

Обећања су дата, а може се и очекивати да "тројка", односно по један представник из СНСД-а, ХДЗ-а и СДП-а БиХ почну преговоре са циљем доласка до рјешења која, ипак, морају да добију ширу подршку у Парламенту БиХ од оне коју у овом моменту, на својој страни, имају партије окупљене око тих странака.

Нова рунда преговора показаће и да ли заиста има искрене воље и жеље да коначно буде стављена тачка и на овај проблем у БиХ за који сви знају, који према изјавама сви желе да ријеше, али за који судбина никада није сигурна.

Неће изненадити ни ако све поново падне у воду јер ће и долазећи партнери у неким наредним сазивима имати чиме да се баве, али ће заиста изненадити ако овај пут "упале" преговори те преговарачи понуде право рјешење које ће да буде прихваћено у даљој процедури. Оно рјешење које неће бити плод ни потајне жеље за стицањем већих права од оних припадајућих, већ оно које ниједно политичко оружје неће моћи да побиједи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана