Индустрија

Нада Вранковић
Индустрија

Без обзира на ударе свјетске економске кризе који нису заобишли ни овај простор, индустријска производња у Републици Српској остварена у прошлој години већа је за 4,7 одсто у односу на годину раније.

Овај податак зачепио је уста свим "невјерним Томама" који су производњу у Републици Српској посматрали као неперспективну.

И у условима у којима се свјетска економија данас налази, и упркос чињеници да је криза оставила велике посљедице, јер домаће тржиште није довољно да би значајније поспјешило производњу, индустрија у Српској напокон је дигла главу.

Aко се зна да она одражава стање привреде, онда је податак о порасту и више него добар.

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, индустријска производња остварена у децембру прошле године у односу на просјечну мјесечну производњу у 2010. години већа је за 8,2 одсто.

Посматрано према областима производње, највећи раст од 18,2 одсто забиљежен је у вађењу руда и камена, а ова област мјесецима биљежи више него добре резултате.

Раст производње забиљежен је и у прерађивачкој индустрији, која је углавном прва на удару свих турбуленција на тржишту.

Међутим, показало се да РС има одговор и на тржишне неприлике које се све чешће, са отварањем нових путева ка иностраним тржиштима, преливају и на домаћу привреду. A дизањем нафтног гиганта - Рафинерије нафте у Броду - на здраве ноге, привреда Српске је показала да има чиме да парира много већим економијама.

Стварањем новог пословног амбијента овај бродски гигант допринио је и смањењу спољнотрговинског дефицита.

У надолазећем периоду и без обзира на све препреке и недаће којих је било, а биће их несумњиво још, стварањем нових производа који ће бити конкурентни како на домаћем тако и на европском тржишту, извозном оријентацијом, већим обртним средствима индустријска производња у Републици Српској наставиће несумњиво и даље да расте.

Сви они који не вјерују нека причају и даље, али статистички подаци су ти који су мјеродавни, што се на крају 2011. и видјело, зар не!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана