Грађанска БиХ и три прста

Дарко Грабовац
Грађанска БиХ и три прста

Са Сарајевом никад досадно у државној заједници БиХ. Матрица тамошњих умишљених политичара увијек иста - пуна уста мултикултуралне, мултиетничке, мулти, мулти... али по могућности да је све по мјери Бошњака.

Посљедњи “ексцес” са три прста и одлука Скупштине Кантона Сарајево да забрани тај тобож српски поздрав, јер је током грађанског рата тамошње становништво пропатило због оних који су се тако поздрављали, је апсурдан. Чак су на ентитетском телевизијском каналу новог министра Ненада Нешића који је подигао три прста усред Сарајева тјерали да се извињава, а овај несрећник то је и урадио.

Не треба помињати бројне реакције званичника, али и академских грађана из Републике Српске да три прста у српском народу представљају свето тројство “Оца, Сина и Светога духа”, а не како су Бошњаци доживјели то као непријатељски поздрав. Што би рекла пјесма: “Узалуд вам труд свирачи...”

Када се добро “излапрдају” преко својих медија и портала о “трофазним злочинцима” забораве се па окрену причу о суживоту, толеранцији и оној мулти, мулти... БиХ. Они би да граде заједно државу, да грађанима буде као у бајци, да нико никога не мрзи, да се сви воле, а ако је икако могуће да све буде по ономе како су Бошњаци замислили.

Нису још препоручили како Срби треба да се крсте у цркви. Можда као у случају 9. јануара да не буде тај датум рођења Републике Српске већ неки други, тако и када дођу да се помоле Богу ако икако могу да не користе три већ један, два или евентуално четири прста. Три никако!

Кошаркашке судије посебно да припазе јер би могле да настрадају када неко постигне кош ван линије 6,75 метара. Вјерујем да ће сарајевска кантонална скупштина тражити од Свјетске кошаркашке федерације ФИБА да промијени та правила. Има још примјера, као рецимо када дјеца на прсте уче да броје или када гост од конобара поручује три пива...

И све то тражи бошњачка тобож грађанска опција. Она иста која је истјерала Србе мимо њихове воље из грађанске Југославије па сада они треба да имају сензибилитет према БиХ.

Шта ће потомци оних српских мученика које су под бордо СС фесовима клали припадници Ханџар дивизије састављене и од босанских муслимана? Да ли када дође вријеме њихових вјерских празника или када се на улици појави неки дјед са фесом да им сурови Срби забране ношење те византијске капе коју најчешће на бх. простору вежу за муслимане. Или да их одмах казне. А то да су генерали и официри такозване Армије РБиХ салутирали са чудно подигнутом десном руком као неки не баш омиљени ликови из Берлина или Рима у Другом свјетском рату не треба помињати, јер би требало много папира да се опишу.

Нема среће у ономе што у Сарајеву раде. Са свих десет прстију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана