Голи опстанак

Анита Јанковић Речевић
Голи опстанак

Како се ситуација око сукоба у Украјини захуктава, а европска криза продубљује, грађанима РС, БиХ па и цијелог региона постаје све већи изазов како задовољити основне животне потребе са средствима с којима располажу у кућном буџету. Поскупљења не престају, цијене на рафовима маркета мијењају се готово на седмичном нивоу и тако све више тање ионако танке новчанике домаћег становништва које посљедњих мјесеци купује само основно и најпотребније.

Колико су цијене отишле у небо потврђују и подаци Савеза синдиката РС о потрошачкој корпи која је у августу коштала 2.287 марака, што је за 353 КМ више него за исти мјесец прошле године. Када се узме у обзир да је просјечна плата у Српској у осмом мјесецу ове године износила 1.166 КМ јасно је да највећи дио становништва није имао новац ни за пола те потрошачке корпе. Само за исхрану четворочлана породица у августу требало је да издвоји 1.009 КМ, а толики износ за храну и пиће тешко су могле осигурати и породице у којима су два члана запослена. О онима са једним запосленим сулудо је и говорити јер се од плате, поред хране, подмирује низ других трошкова почевши од рачуна за струју и комуналија, до одјеће, обуће, трошкова превоза и слично.

Иако је у Српској ове и прошле године дошло до одређеног повећања плата како у јавном тако и у приватном сектору, тај раст ни изблиза не може испратити нарастајуће трошкове и глобално дивљање цијена. Усљед такве ситуације, тврде у удружењима за заштиту потрошача, потрошачке навике грађана потпуно су се измијениле.

Све што има примјесу луксуза оставља се по страни, да чека нека боља времена, а у корпи завршава само пријеко потребно оно без чега се не може. На сцени је борба за голо преживљавање, а чини се, ако је бар судити према најавама, да ће та борба добити право значење тек у зимским мјесецима.

Према ријечима европских и регионалних политичара ко преживи долазећу зиму причаће, јер нас чека додатно поскупљење енергената па и могућа несташица хране.

Међутим, таква економска неизвјесност можда и понајмање плаши наше грађане, ако се поредимо са становницима других европских земаља, јер су наши људи силом прилика навикли да живе по принципу снађи се како знаш и умијеш. Јер и на овом примјеру глобалне кризе и инфлације увјерили су се, као и безброј пута до сада, да на помоћ локалних политичара не могу рачунати. Конкретне економске мјере попут укидања акциза на гориво и смањења ПДВ-а на основне животне намирнице, о којима се причало мјесецима, изостале су чак и у јеку изборне кампање када политичари грађанима обећавају и дају све и свашта. 

И тако, из дана у дан вртимо се укруг уз низ нових проблема који свакодневици не допуштају да постане монотона. О напретку и благостању можемо само сањати, такав живот судбина нам није намијенила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана