“Еуропејске” ноте

Дарко Грабовац
“Еуропејске” ноте

Музика је одувијек спајала људе и чинила их срећним или тужним јер нема ниједног чина у људском животу од весеља, љубави до туге, а да за­ то не постоје адекватне ноте.

Ко ће шта да слуша лични је избор, осим ако се не умијешају “хрватски еуропејци” како себе називају градоначелници Пуле Филип Зоричић и Осијека Иван Радић. Забраном наступа фолк звијезда из Србије Ане Бекуте и Драгана Којића Кебе, али и Хрвата из БиХ, рођеног у Кисељаку а са сталним пребивалиштем у Сплиту Душка Кулиша, дали су себи за право да они одређују ко може шта да слуша.

- Осијек је средњоевропски град који има наглашену европску димензију, град који се интензивно развија у праву славонску метрополу - навео је Радић.

А да се све гледа кроз објектив кроз који то кадар ХДЗ-а Радић види не би му као градоначелнику коњске запреге још увијек превозиле ђубар по граду. Европски нема шта! У тој “футур метрополи” некад су живјели и Срби. Можда их има данас у промилима јер је господар живота и смрти, током рата деведесетих година прошлог вијека, био човјек којем је суђено за ратне злочине, генерал ХВ Бранимир Главаш.

Он их је тјерао до изнемоглости. Ни ти промили ни они Славонци који немају предрасуда немају право да пјевају хитове, за ову ситуацију ни кривих ни дужних фолк звијезда Драгана Којића Кебе и Ане Бекуте.

И Истра је била мјесто гдје су се људи разних вјера и нација из свих дијелова бивше Југославије радо насељавали. Истина, у рату нису свирепо убијани и брутално тјерани па су многи и дан-данас житељи тог дијела Хрватске. Баш због толеранције и неоптерећености многи српски туристи љети остављају свој новац у Пули, Ровињу, Опатији и другим истарским градовима на одмору. Да ли је Зоричић о томе размишљао и прије него што је организаторима псујући српску мајку забранио “цајке” како Хрвати популарно зову народну музику. 

А да ли су својим потезима градоначелници Пуле и Осијека затворили врата наступима музичара из Хрватске у српским срединама, градовима по Србији и Републици Српској. Многи ће рећи какве везе има Србин из Београда, Ниша или Бањалуке с далматинским мелосом или пургеровским тонским рециталима, да ли је њихово “балканско” уво навикло на лаке ноте Истранина Тонија Цетинског, Сплићанина Петра Граше, Винковчанина Горана Бареа.

Иако нису толики “еуропејци” Срби ће, у то сам убијеђен, да се издигну изнад Зоричића, Радића и њима сличних градоначелника и оних које у народу зову “већи католици од Папе”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана