Дебљи крај

Милош Васиљевић
Дебљи крај

Још почетком 21. вијека у БиХ формирана су заједничка спортска такмичења како би се унаприједио квалитет, али и да јединствен лигашки формат буде залог да се црпе таленти из домаћих тимова, који ће касније чинити окосницу репрезентације.

Осим тога, један од циљева био је и да се пошаље слика да су мир и суживот могући на просторима гдје су несугласице и ратно хушкачка реторика свакодневица. Дефинитивно, отишло се корак даље на уштрб спорта, али и друштва  у глобалу па је оно незамисливо да на једном терену играју Србин и Бошњак, а да је судија Хрват постала стварност. И напредак је видљив, поправила се инфраструктура, спуштене су теме на националној основи, реторика и мржња сведени су на минимум. Све до посљедњих пола године кад се тензије шире као вирус, из викенда у викенд шаљу се лоше слике, етикетирају људи, понижавају спортисти. У овој расподјели, највише губи држава звана БиХ, а као по обичају Срби извлаче најдебљи крај. Дојучерашња репрезентативка БиХ и одбојкашица ЖОК "Гацко" Ивана Радовић, због објаве на друштвеним мрежама, прошла је прави линч од стране федералних медија, а на њену адресу стигло је на стотине увредљивих порука за које нико неће одговарати.

Фочанка је посљедња особа у БиХ која би могла понијети ореол провокатора, ако се узме у обзир чињеница да је прошла све репрезентативне селекције за које је поштено играла. Све до ове сезоне наступала је за вишеструког шампиона земље "Бимал Јединство", чије боје бране дјевојке свих националности. Ипак, оно што је сигурно Радовићева више неће носити дрес репрезентације БиХ, само зато што је објавила фотографију војводе Момчила Ђујића, уз три прста. И није то први пут да нам се спочитавају три прста, ако се сјетимо да је селектор млађих кошаркашких селекција БиХ забранио три прста, чак и у игри кошаркашица из Бањалуке. Симптоматично је понашање у посљедње вријеме према Србима, анимозитети и условљавања па се поставља и питање, ако је Ивана Радовић завршила с репрезентацијом ко је више изгубио, тим који чине њене пријатељице којим би на паркету помогла или она која никога није вријеђала. Уз то, да ли репрезентација заслужује да за њу играју наши спортисти ако морају пазити шта ће објавити, притом не вријеђајући никога. Очигледно онима који пишу ћирилицом, славе славу и поздрављају се српским поздравима врата ће бити затворена.

Вријеме је да се оваквим нападима стане у крај, да сви прослављају своје празнике, али и поштују друге. Без поштовања вратићемо се два корака уназад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
Санкције
Санкције
Амбер алерт
Амбер алерт
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана