Да је човјек била би људина

Анита Јанковић Речевић
Да је човјек била би људина

Завидни резултати рада Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству “Душа дјеце” пулс су исказане солидарности читаве Републике. Институција на коју сви морамо бити поносни и због чијег оснивања, ова земља колико год да је мала и колико год је многи оспоравали и нападали, заслужује да у очима својих грађана буде највећа и највољенија.

Радници, друштвено одговорне компаније, Влада, предсједник, локалне заједнице сви су спремни да дају несебичан допринос како би Фонд солидарности извојевао што више битки заједно са родитељима и обољелим малишанима који подносе и оно неиздрживо.

Они који воде овај фонд кажу да им подршка стиже за различите проблеме који искрсну, почевши од ситних административних процедура које понекад просту ситуацију у трептају ока знају претворити у Гордијев чвор па све до оног највећег проблема, а то је да се прикупи довољно новца за свако дијете које затреба скупа лијечења у иностранству. Управо ту радници Српске показују колико су солидарни и спремни да помогну. Иако је одбитак од плате сваког радника за пуњење касе Фонда солидарности добровољан, уназад годину и по дана ниједан запослени није поднио захтјев да се обустави скидање новца с његових примања. То је доказ величине наших грађана, али и транспарентног рада поменутог фонда, који је уназад шест година показао огромну оправданост свога постојања. 

Захваљујући управо тој институцији од 1. јануара 2018. године до краја августа ове године шансу за оздрављење добило је 627 дјечака и дјевојчица, а за њихову дијагностику и лијечење Фонд је издвојио нешто више од 35 милиона КМ. Само у овој години шансу за лијечење у иностраним клиникама добило је 172 дјеце за шта је издвојено око 4,8 милиона КМ.

Те бројке су доказ да је идеја о оснивању и покретању Фонда “Душа дјеце” једна од најбољих одлука у историји постојања Републике Српске.

Лијечење и дијагностика у иностраним болницама захтијева велике своте новце које родитељи обољелих малишана немају и најбоља ствар у цијелој овој причи јесте то што, поред силних мука, не морају још да брину како и гдје доћи до пријеко потребних средстава која врло често у савременом свијету значе живот.

Још једна врло важна ствар коју Српска његује већ годинама је донаторско вече “С љубављу храбрим срцима” одакле је и потекла прича о оснивању Фонда солидарности. Та хуманитарна манифестације изњедрила је низ системских рјешења које су породицама и дјеци у Српској олакшала неке свакодневне борбе. Што нису урадиле далеко веће и економски снажније земље региона и свијета. И само због таквих идеја и потеза Република Српска да је човјек била би људина. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана