Чекајући Годоа

Вељко Зељковић

Село гори, а баба се чешља шпињецима. Овако би се најсликовитије могло описати досадашње понашање домаћих политичара и њихов “брзи и одлучни одговор” на актуелну економску кризу у БиХ.

 

 Све је битније од спречавања даљњег нарушавања економског стандарда обичних људи који са својим платама не могу више “покрити” ни половину потрошачке корпе, а ускоро, како ствари стоје, неће моћи ни то.

Ко је успио за Први мај или Ђурђевдан да омрси брке ћевапима или младом јагњетином нека сачува направљене празничне селфије, као лијепе успомене.

Више од два мјесеца се прича како је неопходно брзо реаговати и смањити садашњу стопу ПДВ-а, те увести нижу од пет одсто за основне животне намирнице и лијекове и вишу од 22 одсто за луксузну робу, а како би се колико-толико ублажиле негативне посљедице готово свакодневних поскупљења која додатно пустоше и онако празне породичне новчанике.

Само се прича. И то је то. Све неодољиво подсјећа на књигу “Чекајући Годоа” у којој главни ликови овог романа чекају особу која се никада неће појавити. 

Сви се декларативно залажу за смањење ПДВ, а и јавно препуцавају ко је већи “народни добротвор”, али доношење новог закона, измијењеног и допуњеног, мјесецима је заробљено у бирократском лавиринту, а у ком га рекло би се свјесно држе поједини “народни трибуни”.

Разлог више него једноставан и из њиховог угла гледано прагматичан - веће цијене значе и веће пореске и буџетске приходе, те самим тим и више новца за финансирање прегломазног бирократског апарата. Постоји бојазан да би прављење финансијских  “уступака” грађанима могло угрозити њихов досадашњи раскалашни начин живота. 

Нажалост, када би народни трибуни “сутра” усагласили и усвојили предложене измјене, требало би барем пола године и да их Управа за индиректно опорезивање БиХ и имплементира у пракси.

Шта то значи? Па једноставно да ћемо и даље, а минимум до краја 2022. године, бити принуђени да купујемо основне животне намирнице по “луксузним цијенама”. Што би се рекло: “Ко преживи - причаће”.

Због свега тога већина грађана биће принуђена да пређе у вегане, а што опет, није много повољније с обзиром и на астрономске цијене воћа и поврћа. Једина добра ствар у свему овоме јесте то што ћемо стесати линију и прочистити крвне судове од разних масноћа.

Па нек сада неко каже да власти ипак не размишљају прагматично и у интересу оних који су их изабрали.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана