Пут око свијета

Вељко Зељковић

Када бисмо гледали колико поједине државне институције потроше новца у јавним набавкама, помислили бисмо да живимо у богатој и сређеној држави. Да нам тече мед и млијеко, а да ми тога нисмо ни свјесни може се видјети и из плана јавних набавки Савјета министара БиХ за ову годину.

Није се штедјело ни у једној ставци, па је тако за куповину горива, службена путовања авионом у иностранство и хотелски смјештај планирано да се потроши више од три милиона марака. Само за куповину горива биће искеширано преко милион марака.

Рачунајући по тренутним цијенама на бензинским пумпама, произлази да ће министри и њихови замјеници само током ове године у своја службена возила “утанкати” 540.000 литара горива, односно око 15 цистерни. Простом математичком рачуницом може се доћи и до податка да ова институција, чији возни парк броји чак 238 возила, сваког мјесеца за трошкове утрошеног горива издваја око 100.000 марака, односно 4.700 дневно.

Поменута количина горива је, ако се претпостави да је просјечна потрошња аутомобила из возног парка Савјета министара око 12 литара, довољна да се пређе невјероватних четири и по милиона километара, односно да се 110 пута обиђе Земљина кугла.

Таман да се обиђу све земље, упознају нове културе, обиђу викендице, виле и апартмани у иностранству, купи понеки поклончић и сувенир... Наравно, све од службене дневнице.

Није се штедјело ни на осталим ставкама, па је тако за куповину авио-карата и службена путовања у иностранство планирано да буде потрошено чак два милиона марака.

А будући да министри и њихови замјеници након напорних путовања треба да одморе, и трошкови хотелског смјештаја у земљи и иностранству чине значајну ставку у овим јавним набавкама. Они су за ову годину планирани да буду већи од пола милиона марака.

Па нека неко каже да лоше живимо. И нису у питању само гориво и путовања. То је тек један каменчић у мозаику државне потрошње.

Младић из Брезе ухапшен због лажне пријаве

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана