Протокол без смисла

Свјетлана Шурлан

Констатацију "за ове злочине још нико није одговарао" чујемо превише често и скоро увијек када се ради о ратним злочинима почињеним над Србима.

То траје већ 22 године, а Протокол о сарадњи у прогону починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, потписан између БиХ и Хрватске, требало је то да прекине, бар за један број злочина за које су припадници хрватске војске осумњичени.

Протокол је потписан прије више од четири године, али породице Срба страдалих у 13 западнокрајишких општина у јесен 1995. године и даље чекају правду јер и "за те злочине још нико није одговарао".

Хрватска регуларна војска са јединицима Армије РБиХ и Хрватског вијећа одбране протјерала је тада 120.000 Срба и починила стравичне злочине. Убијена су 1.644 војника и цивила са подручја западнокрајишких општина.

Министарство унутрашњих послова РС је прије више од десет година Тужилаштву БиХ пријавило 16 генерала из Хрватске због злочина почињених над Србима.

Због тога је био неопходан протокол, да би одговорни могли да буду процесуирани, а не као мртво слово на папиру, што данас јест.

Тако и за убиства тих 1.644 војника и цивила очигледно "нико неће одговарати" јер Хрватска игнорише протокол, не процесуира уступљене предмете, те не дозвољава приступ архивама. Ни за злочине над српским народом у Посавини, посебно за убиства 46 цивила у Сијековцу, међу којима су били жене, дјеца и старци "још нико није одговарао".

Исти случај је и са злочинима у муслиманско-хрватским логорима у Посавини у којима је било заточено више од 360 Српкиња, од којих су многе убијене, силоване и мучене.

Из Тужилаштва БиХ и Државног одвјетништва Хрватске остали су глуви на питања колико је починилаца ратних злочина процесуирано на основу сарадње двију земаља.

Правда сасвим сигурно неће бити задовољена док питање процесуирања злочинаца у Хрватској не буде стављено на сто у Бриселу, на исту адресу која је и тражила да протокол буде донесен, али и док суђења одговорним не буду спроведена. До тада, још ћемо се наслушати онога "за ове злочине још нико није одговарао".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана