Предатори под контролом

Анита Јанковић-Речевић

Развој интернета и модерних технологија допринио је убрзаном ширењу педофилије али је овај облик сексуалне перверзије, односно полног насиља одраслих према дјеци и даље табу тема која се игнорише и гура под тепих.

Вијест о чину педофила у РС и БиХ је сензација о којој се прича тек неколико дана. На објелодањене радње сексуалних предатора сви се згражавају, предлажу смртну казну, траже освету и потежу оружје, али нажалост, све се завршава на ријечима осуде. 

У игри претварања да се педофилија дешава неком другом, постајемо глумци за “Оскара”, док трауме бројних дјевојчица и дјечака заувијек остају у мраку, неоткривене и некажњене.

Тек с времена на вријеме неко гласно казе о овом озбиљном сексуалном поремећају за који је утврђено да се дешава у свим срединама, посебно патријархалним.

Жртве у селима, због страха од “јавног жигосања” и велике срамоте коју су доживјеле, најжешће прећуткују злочин јер су починиоци педофилије најчешће њихови очеви, дједови и други рођаци.

Међутим, најновији регистар педофила који је формирао МУП Српске с циљем да заштити дјецу од сексуалне злоупотребе, злостављања и искоришћавања, те спречавања правоснажно осуђених лица да понове кривично дјело, даје наду да ће се ствари коначно покренути с мртве тачке а проблему погледати у очи и суочити се с њим.

Посебно охрабрује чињеница што ће се подаци из регистра водити трајно и неће се брисати, али и што ће бити на располагању свим правосудним институцијама, организацијама, удружењима и спортским клубовима који раде са дјецом. Особе које се нађу у регистру никада неће моћи до запослења у школама, вртићама и сличним установа, што је довољан разлог да жртве пријаве свог џелата и тако га доживотно обиљеже као сексуалног предатора који ће бити на оку државе.

Такође, полиција, омбудсмани и невладине организације који воде бригу о дјеци посебно пажњу би требало да усмјере на друштвене мреже које за сексуалне предаторе представљају најлакши начин за ступање у контакт са жртвом.

Да би се педофилија искоријенила или максимално смањила

они који кроје законе у Српској требало би да се позабаве строжим казнама за починиоце. Најновија пресуда Окружног суда у Добоју који је тројицу младића осудио на свега по осам година затвора због сексуалног чина са дјевојчицом млађом од 14 година, у најмању руку је срамна ако се зна како неке европске земље кажњавају педофиле.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана