Покољ и геноцид

Дарко Момић

Предсједник удружења грађана “Јадовно 1941” Душан Басташић цијели живот гаји сјећање на своје претке и још десетине хиљада Срба које су усташе умориле и побацале у јаме у комплексу усташких логора Јадовно. Посљедњих десет година то ради кроз “Јадовно 1941”, чија основна сврха је, како је наведено на порталу удружења, “да покуша стати у крај забораву беспримјерног злочина који се догодио у тзв. Независној држави Хрватској почетком Другог свјетског рата у комплексу овог логора”.

Захваљујући његовом и ентузијазму чланова удружења и подршци неколико новинара и медијских кућа, међу којима је и “Глас Српске”, у јавност су дио по дио испливавали дјелићи стравичног злочиначког мозаика у комплексу усташких логора Јадовно о којем се деценијама неправедно ћутало.

Ипак, изостала је одговарајућа подршка надлежних институција овом удружењу, које је протеклих дана доспјело у жижу јавности, али не због подршке, већ због реаговања на њихову иницијативу “да се злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог свјетског рата од стране Независне државе Хрватске именује као - покољ”.

Из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који је у посљедњих десет година направио револуциониран искорак у борби за истину о српском страдању и на чији рад готово нико нема право да стави замјерку, негативно су оцијенили ту иницијативу, а прије два дана исто су урадили и са катедри за историју филозофских факултета из Бањалуке и Источног Сарајева и из Јавне установе “Спомен-подручје Доња Градина”.

“У Републичком центру правилно су резоновали да се покољ може дефинисати као акт тренутног развоја ситуације, афекта, освете и обично је догађај који траје краћи период, нужно без дугорочног развоја и понављања, што се, свакако, не може рећи за злочин геноцида. Као и да он може бити и акт појединца или мале неорганизоване групе, док геноцид то није”, заједнички је саопштено са ове три адресе, уз детаљнија образложења, али и злобне стрелице одапете према првом човјеку удружења грађана “Јадовно 1941”.

Аргументи које су изнијели су апсолутно на мјесту, иако се због злобних стрелица у саопштењу тешко отети утиску да иза њега не стоји знатна количина нечије повријеђене сујете. Међутим, важно је да из Републичког центра, упркос неслагању са иницијативом, нису ниједном ријечју критиковали рад удружења “Јадовно 1941”, чиме су показали да дијеле заједнички циљ. А то је да се открије истина о страдању Срба у цијелом протеклом вијеку и да се назове правим именом.

А над Србима је почињен геноцид. И тачка. Једна од жртава, иако је жив, јесте и пуковник ВРС Дане Лукајић, који скоро десет мјесеци чами у затвору у Загребу. Заборављен од свих. Осим од чланова породице и удружења “Јадовно 1941”.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана