Персона нон грата

Вељко Зељковић

Остао сам на Рачи, не могу ти доћи, не дају ми проћи...

Овај у народу популарни стих слободно је могао запјевати руски писац Захар Прилепин када су му припадници Граничне полиције БиХ саопштили да “даље неће моћи”. 

Да неће моћи доћи до Бањалуке, гдје је требало да се одржи књижевно дружење са студентима. А повод - “Кочићев збор”.

Како му је овом приликом саопштено, улазак му је забрањен јер, наводно, “представља пријетњу за безбједност БиХ”.

Није му речено какву то пријетњу један писац може представљати. Није имао оружје. Ни експлозив. Није ни члан неке терористичке организације. Нити је икада био. Није ни криминалац, нити шверцер дроге.

Проглашен је опасним по безбједност БиХ иако се његово име не налази ни на каквој европској “црној листи”.

Нити било каквој другој.

А крив је и непожељан због писане ријечи. Због става који је јавно изнио и написао.

Што јавно пропагира независност украјинске регије Донбас.

Безбједносним службама БиХ то је био довољан разлог да Прилепина прогласе персоном нон грата.

Тако се и БиХ сврстала на листу оних ријетких земаља у којима владају “демократски” режими који и писце сматрају опасним по безбједност.

И све се ово дешава у земљи у коју сваким даном границу несметано прелази на стотине илегалних миграната. У земљи у којој већ годинама егзистира вехабијски покрет. У земљи у којој је, према обавјештајним подацима, сваким даном све већи број кампова за обуку терориста.

На “црној листи” бх. безбједносних агенција нема ових лица.

Али, има руских држављана.

Иако је све донедавно министар безбједности Драган Мектић негирао постојање било каквих црних листа на којима се налазе имена угледних Руса, након овог случаја евидентно је да оне постоје. Послије овог случаја Мектић се вјероватно ујео за језик. И то по ко зна који пут у посљедње вријеме.

Не би чудило да се на овом списку налазе и имена професора, интелектуалаца и бизнисмена који имају сличне ставове као и Прилепин.

Да је којим случајем жив, вјероватно би се и Лав Николајевич Толстој нашао на овом списку. Ако ништа друго, онда због романа “Рат и мир”. Јер, ово је БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана