Нови сазив, старе обавезе

Ведрана Кулага

Република Српска, у постизборном процесу у БиХ, предњачи у односу на остале када је ријеч о формирању нове власти.

Након што су недавно свечану заклетву положили посланици који су се изборили за позиције у Народној скупштини, то су урадили и нови министри, од којих се, с правом, очекује да одмах засучу рукаве и посвете се послу који им је повјерен. 

Списак обавеза које су пред њима је поприлично дуг јер још многе коцкице нису на свом мјесту.

Новоизабрани премијер је добар дио ствари којима ће се бавити Српска у наредном мандату обухватио у експозеу, најавио је крупне промјене, а небројено пута до сада подвукао је да нико неће бити заштићен и да ће сви који не одговоре задацима "летјети" из фотеља. А задаци нису нимало лаки. Српска се мучи са бројним проблемима, међу којима су лоша демографска слика, одлазак радне снаге у иностранство, пољуљан здравствени систем, лоше слике школства...

Те муке муче и земље у региону, али то не треба да буде само један изговор у низу, већ додатни мотив да се брже ријеше ти и слични проблеми како би Српска и тај начин показала да је стабилна и јака, те да може да се избори са изазовима.

За то је, прије свега, потребан рад и стручност јер ништа неће бити унапријеђено ни завршено ако у јавним институцијама буду сједили само подобни, а не стручни људи. Само они могу да повуку Републику Српску напријед и да прекину учесталу праксу одлазака преко границе у потрази за бољим платама и животом.

Ништа се, наравно, не може ријешити преко ноћи, али народ мора да види да нови министри имају вољу и жељу, као што и причају, да неке ствари помјере са мртве тачке и покажу да се могу направити значајни кораци за све. И да повуку потезе од којих ће сви у овој Републици имати користи, а не само неки ужи круг људи.

Јасно је да плате морају расти и да се радничка права морају заштитити, да се ђацима морају обезбиједити бољи услови, али и средити стање у здравственом систему.

Сва та питања су међусобно повезана и захтијевају заједнички рад који је повјерен највишим званичницима Српске, а на тој листи су и новоизабрани министри и будући чланови њихових кабинета. Буџет и програм реформи за идућу годину је први изазов, јер од тога зависе многе ствари које треба покренути, промијенити и завршити да бисмо очували све што су нам борци оставили у завјет.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана