Клинички центар за понос

Анита Јанковић-Речевић

На понос грађана Српске и радника у бијелим мантилима, највећа здравствена установа у Српској добила је ново рухо које по савремености нимало не заостаје за најпрестижнијим свјетским клиникама.

Новоотворено сјеверно крило и реконструисани централни медицински блок Универзитетског клиничког центра РС коначно су омогућили пресељење свих клиника под један кров, на шта се чекало и о чему се сањало скоро пет деценија.

Иако је градња и опремање нових просторија УКЦ-а коштала Српску вртоглава 84 милиона евра и то без ПДВ-а, кратки поглед на нове савремене собе, купатила и операционе сале оправдава сваку уложену марку.

Свечано отварање тих објеката може се окарактерисати као један од најсрећнијих догађаја у здравственом систему Српске у посљедњих пола вијека јер су пацијенти широм наше Републике добили далеко боље услове за лијечење. Пут до оздрављења значајно је олакшан онима којима је зла судбина на леђа натоварила различите болести јер више неће бити приморани да иду с краја на крај града у потрази за дијагнозама и лијековима. Такође, оронуле болничке собе са дотрајалом столаријом и неудобним, истрошеним креветима биће замијењене оним модерним у којима се кревет подешава притиском на дугме. Нови објекат ће увелико олакшати и љекарима и медицинским техничарима свакодневно испуњавање Хипократове заклетве. Најсавременија медицинска опрема даће им вјетар у леђа на путу усавршавања, али и омогућити да брже, лакше и ефикасније добију битку са болестима које вребају њихове пацијенте.

Милионска улагања оправдана су и из разлога што ће запослени у најреспектабилнијој здравственој установи у Српској од сада имати могућност да изводе најсложеније захвате због којих су пацијенти ишли у Београд на лијечење. Руку на срце, критике због свечаног отварања нових просторија УКЦ-а могу да изнесу само људи заслијепљени мржњом према свему што је добро и они који су убијеђени да никада неће требати услуге овог здравственог центра.

Остали грађани Српске, који су далеко бројнији, срећни су због сваке новоизграђене амбуланте, дома здравља и болнице у нашој Републици јер знају да ће им то омогућити здравији живот, што је у коначници жеља свих нас.  

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана