Фотеље и одговорност

Ведрана Кулага

Републику Српску неколико корака дијели од конституисања нових институција власти након октобарских избора, у којима ће се наћи и дио оних са чијих адреса су годинама стизале жестоке критике на потезе и одлуке владајућих.

На постизборној позорници Републике Српске убудуће ће на истој страни бити дојучерашњи љути непријатељи иза којих је дуг период тешких ријечи и увреда, а новонастала ситуација је показала и доказала да је у политици све могуће и то када се најмање очекује.

Политичка бура не јењава од избора, а изродиле су се бројне комбинације које је мало ко могао да предвиди, којима се и даље не назире крај.

Власт је обезбиједила комотну већину, опозиција задобила још неколико удараца након пораза на изборима, али сви који су на изборима добили довољно подршке бирача да постану дио новог, десетог скупштинског сазива дужни су да то оправдају.

Разлог је једноставан - бирачима дугују ове или оне привилегије које их чекају у мјесецима и годинама који су пред нама.

Свима је јасно да у Српској не цвјетају руже и да је сваки дан нови изазов у којем треба на одговоран начин одговорити на проблеме и ударе са разних страна.

Република се суочава са масовним одласком радне снаге, јер тако далеко или ближе виде бољи живот за себе и породицу, виде прилику за бољу будућност и добру зараду. На листи су и бројни политички проблеми, а све то и више наћи ће се пред будућим кројачима судбине свих под овим дијелом неба. Било да су на једној или другој страни.

Већина је обезбијеђена, али то не значи да треба да се сведе на пуко дизање руку, већ да сви, у свакој прилици, дају свој став о будућим приједлозима, стратегијама и законима који ће доћи на дневни ред.

Избором на одређене позиције нису добили само фотеље, већ и одговорност сажету у повјерењу грађана да су баш они ти у које полажу наде да ће унаприједити живот свих становника у овој земљи који још вјерују у боље сутра.

Институције власти требало би ускоро да буду формиране и од тог тренутка почеће правдање повјерења које им је указано у октобру на изборима.

Власт и опозиција, ко год то био, имају исти задатак, а то је да раде у интересу народа. У том задатку стране нису битне, а по страни треба да остану сви страначки и лични интереси и да једном буде показано да је народ на првом мјесту и оно што је у његовом интересу.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана