Безобразлук на нивоу

Ведрана Кулага

Институције на нивоу БиХ надалеко су познате по бројности те енормној количини новца коју имају у годишњој каси, ако се узме у обзир да ова земља важи за сиромашну средину на Балкану.

Највећи дио новца одлази за покривање плата и накнада за све и свашта које су поклоњене руководиоцима и добром дијелу осталих службеника, међу којима предњаче савјетници и сарадници, такође за све и свашта, који су махом до посла у некој од укупно 75 институција дошли на основу партијских и родбинских веза са онима на врху.

На списковима запослених има и оних са знањем, који желе да се остваре на позицијама, па и да напредују, али се губе у маси оних који не знају ни шта им је опис посла. Кривица за то је, свакако, више у рукама оних који су их запослили и који су се оглушили о потребу да редовно морају надлежнима достављати оцјене рада њихових подређених.

Савјет министара БиХ усвојио је недавно документ у коме је дат пресјек тренутног стања на терену, из којег је видљиво да рад неколико стотина службеника није дошао под лупу јер им се, ето тако, може и јер знају да их неће стићи казна за то.

У таквом понашању лежи највећи дио проблема који никако не престају у заједничким институцијама. Мало ко ради посао за који је ангажован како би требало. Мало ко жели да поштује прописе и акта, а нико не сноси посљедице за такав епилог.

Све се своди на домино ефекат гдје се руководиоци понашају по принципу - ако није санкционисан онај прије мене, нећу бити ни ја. И тако се годинама вртимо у зачараном кругу, а милиони марака иду на погрешне адресе.

Још је више поражавајућа чињеница да ово није први пут да они чији је посао да провјере и оцијене рад службеника то нису ни урадили. Ни покушали. Није ни први пут да у јавност излазе подаци о милионима који су потрошени мимо правила, али и то не пије воде јер од одговорности нема ни “о”.

Посљедњи извјештај о збирном оцјењивању само је потврдио да су надлежни остали досљедни том и једином принципу, јер како другачије оправдати то да их скоро 30 није оцијенило рад својих службеника, сарадника и осталих са платног списка?

Јавни сектор у цијелој БиХ заслужује озбиљне промјене јер је јасно да новца има, али да одлази на погрешне адресе. Мора се, ако се то стварно и жели, а не прича само реда ради, нови принцип понашања увести у институције на нивоу БиХ јер по овом систему неће још дуго моћи.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана