У новој години остајемо заједно

Ђи Пинг

Уочи нове, 2022. године, православног Божића и Кинеске лунарне нове године у знаку Тигра, у име особља Амбасаде Народне Републике Кине у Босни и Херцеговини, упућујем поздраве свим пријатељима.

 

 Иза нас је година од историјског значаја у великом подмлађивању кинеске нације. Обиљежили смо стоту годишњицу оснивања Комунистичке партије Кине, педесету годишњицу обнове легитимне позиције Кине у Уједињеним нацијама и двадесету годишњицу придруживања Кине Свјетској трговинској организацији. Полазећи са стварне ситуације своје домовине, остајемо предани социјализму са кинеским карактеристикама и развоју народне демократије цијелог процеса, гдје људи имају статус господара. У јеку велике промјене какве свијет није видио у цијелом стољећу, и пандемије “ковида 19”, придржавајући се концепта да је свијет друштво у којем цијело човјечанство дијели заједничку будућност, Кина сарађује са свим државама у борби против пандемије и непоколебљиво подржава мултилатерализам и улогу УН у међународним пословима, а користећи кинеску мудрост допринијела је смањењу дефицита у глобалном управљању.

Иза нас је и година у којој заједно обиљежимо значајан догађај у којем смо се удружили како бисмо преовладавали потешкоће у потрази за моделима заједничког развоја. Почетком године је српски члан Предсједништва Њ.Е. Милорад Додик присуствовао Самиту лидера Кине и земаља централне и источне Европе. Средином године је више странака из БиХ учествовало у Самиту лидера Комунистичке партије Кине и свјетских политичких странака на којем су размијењена искуства у управљању државом и партијом. Током године је Кина донирала и извезла поготово 900.000 доза вакцине против “ковида 19”, док су кинеска влада, институције високог образовања, предузећа и невладине организације донирали БиХ средства против епидемије у више контингената. Такође, са задовољством смо свједочили почетку градње аутопута Бањалука - Приједор, највећег инвестиционог пројекта кинеских предузећа у БиХ. Друга реализација пројеката као што су Болница “Свети апостол Лука” у Добоју и ХЕ “Улог” уредно напредује, те свједоче, упркос пандемији, посвећености сарадњи партнера са обје стране.

Што се тиче културне размјене, Катедра за синологију у Источном Сарајеву је обиљежила свој десети рођендан; непрекидно се проширује обим наставе Конфуцијевог института на Универзитету у Бањалуци; свечано је отворен Кинески кутак у Требињу; студенти из више институција високог образовања су похађали онлајн курс кинеске борилачке вјештине кунг-фу. Све наведено говори о додатном приближавању срца наших људи.

У развоју лежи кључ за рјешавање свих проблема и остварење благостања народа. С циљем тражења начина заједничког развоја, кинески предсједник Си Ђинпинг је прије осам година предложио иницијативу “Појас и пут”. Кина и партнери су били посвећени висококвалитетној сарадњи у оквиру иницијативе “Појас и пут” кроз чврсто увезивање инфраструктуре као правца, те меко увезивање стандарда и правила као подршке. У тој сарадњи увијек ћемо се придржавати принципа опсежних консултација како бисмо кроз заједнички допринос дошли до заједничке побједе. У претходном периоду иницијатива “Појас и пут” постала је највећа платформа за међународну сарадњу. Иницијатива, у којој заједно са 145 држава и међународних организација учествује и БиХ, дала је значајан допринос смањењу сиромаштва у земљама у развоју. Прошле године, суочавајући се са изазовима пандемије “ковида 19”, предсједник Си Ђинпинг је на 76. Генералној скупштини УН предложио “Глобалну развојну иницијативу”. Ова иницијатива се базира на основном концепту усредсријеђеном на људе и позива међународну заједницу да убрза имплементацију агенде одрживог развоја 2030. и да улаже напоре у остваривање јачег, зеленијег и здравијег глобалног развоја, како би се изградило друштво у којем цијели свијет дијели заједнички развој.

Још су ми у глави живе слике лијепе ледене панде на олимпијској планини Јахорини која је направљена почетком прошле године. За мјесец дана ће почети Зимске олимпијске игре у Пекингу чији је слоган “Заједно ка будућности”. С нестрпљењем очекујемо пријатељску размјену и сјајне резултате олимпијаца из Кине и БиХ током овог скупа који је прилика за показивање солидарности, флексибилности и вриједности међународне сарадње. И у новој години смо спремни да заједно са вама радимо на заједничком развоју.

Ђи Пинг, амбасадор НР Кине у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана