Ратни демони на екрану ФТВ-а

Сања Влаисављевић
Ратни демони на екрану ФТВ-а

Дневник ФТВ! Сриједа, 14.12.2011. године. Водитељ Дарјан Бабић. ФТВ, дакле јавни сервис Федерације, да не буде забуне.

Јавни сервис за који претплату плаћају и грађани РС, ако се не варам. Aко плаћају, она ваљда очекују и да буду барем минимално људски третирани у том медијском простору. Међутим, као што је познато, ФТВ више нема никакву политичку емисију, поближе никакву озбиљнију политичку емисију, још ближе нема више своје чедо, магазин „60 минута", тако онда информативне емисије попримају све више изглед политичких емисија. Емфатични изрази водитеља, стилске фигуре, архивски снимци Магазина који "иде до посљедњег даха" и пропагандне фразе дио су иконографије информативних емисија ФТВ.

Самопрепоруке

Приче о самима себи, својим новинарима, самохвале, самопрепоруке основни су мото у готово свим обраћањима из ове наше/њихове ТВ куће. Е о чему је говорио занесени водитељ Бабић? О састанку директора три јавна РТВ сервиса, који је неки дан одржан у Теслићу. У ствари, само су се двојица појавила. Представници ФТВ-а нису дошли на тај састанак. A и зашто би долазили када њих не занима ништа што би могли чути од осталих колега који раде на заједничком послу. Ова ријеч "заједнички" боде очи, али нажалост истинита је барем донекле. Заједничка је корист од наплате претплата од свих грађана коју дијеле у договореним омјерима. Стога би њихов интерес за успостављањем дијалога и заједничких стратегија морао бити много израженији него у било којој другој области јавног дјеловања. Но, још једна напомена прије даље анализе. Одмах након састанка у Теслићу у једним од двије сарајевске дневне новине писало је да су "БХТ и РТРС у кризи, РТВБиХ стоји добро", а у другим да је укупан "РТВ систем пред колапсом" због прикупљених "3.200.000 КМ мање средстава у односу на 2010". Некако у исто вријеме када су ове двије сасвим различите вијести објавиле сарајевске новине у "Независним новинама" смо могли прочитати: "Наплативост РТВ таксе у РС је 90 одсто, а у ФБиХ знатно мања, али се прикупљени новац распоређује у омјеру 50 одсто за БХРТ, те по 25 одсто ентитетским емитерима".

Финансије и рат

Добро, ево сада знамо и како новине преносе ову вијест. Aли, водитељ централног дневника на ФТВ, у текућу финансијску ситуацију укључује рат, Караџића и дакако изјаве својих одабраних политичара. Па тако сазнајемо да Милорад Додик својим изјавама данас о медијима у БиХ само наставља оно што је његов претходник Караџић започео. Да би нас увјерили у ваљаност својих тврдњи, пустили су исписане двије Додикове реченице потпуно изузете из контекста које тако представљене дају потпуно други тон ономе што је он рекао. Треба нагласити да је финансијски гледано ФТВ и Додикова телевизија, подједнако колико и свих грађана РС. Дакле, Додикове непријатељске и рушилачке изјаве су само наставак рата РС-а и послије рата, веле на ФТВ. Зашто? Зато што је изјавио да треба подржавати медије "који су на комерцијалној основи преживјели тешка времена, а не 'једног монструма' који живи у Сарајеву", као и да ће питати грађане РС шта мисле о претплати за јавни сервис: "питаћемо наше људе да ли желе да плаћају РТВ претплату или желе да се усмјере искључиво на нашу телевизију". Е да, додао је још и да је "повлачење РТРС из Јавног РТВ сервиса једино рјешење, а да је познато да већ дуже вријеме постоји застој у наплати РТВ претплате и да се то компензује тако што се значајна наплата врши у РС". Ево спорних "ратно хушкачких" Додикових изјава. Aко је након ових изјава Додик допринио дизању ратних тензија, како онда протумачити изјаве, тон и ставове водитеља дневника на ФТВ? Поратним и мирољубивим? Пуним поштовања према предсједнику једног ентитета? Пуним уважавања према гласачкој вољи једног народа? Добро, али шта очекивати од водитеља када члан бх. Парламента Денис Бећировић који сједи у истим заступничким клупама са представницима РС изражава дубоко неповјерење према својим колегама и према човјеку "какав је Додик". То је опет, вјероватно, израз добре воље и разумијевања. То је порука свим РТВ претплатницима коју шаље представник грађанске партије "за човјека" из Сарајева. Е па када и говори о некаквом сарајевском медијском монструму да ли Додик уистину гријеши? Његова реченица је изузета из контекста, исписана на екрану, баш као да је тај човјек лишен способности говора, а други политичар је причао и причао ("уживо" из Aлбаније гдје се управо затекао!) све оно што се уклапало у претходни дио водитељевог говора.

ФТВ мантра

Но, није ни вршилац дужности директора БХТ био поштеђен провокативних питања већ у наредном прилогу исте емисије. Наиме, њега је нека новинарка, која је једва артикулисала своју мисао, питала да ли се боји Додика па је стога "подржао додиковце" на састанку у Теслићу. Човјек се од реторичких насртаја новинарке која је по задатку постављала питања бранио колико год је то било могуће, позивао се на чињенице и настојао да сачува достојанство. Иначе у разговорима са новинарима ФТВ битније од самих одговора јесте сачувати достојанство.

И коначно, није ни директор РТРС био поштеђен. Требало је опет поновити, по стоти пут, да се не дај Боже не заборави, ФТВ мантра о Драгану Давидовићу и његовој "ратној улози". Зашто? Зато што је заступао принципијелне и у суштини сасвим прагматичне ставове о РТВ претплати. Ето, након свега, поставља се питање да ли баш Додик, Давидовић и остали из РС заступају наставак "ратне Караџићеве политике" или пак на ФТВ никако не могу да се ослободе ратних демона. Или можда не желе? Или можда само желе да грађани РС престану плаћати претплату за све емитере подједнако, па нуде сепаратистичко новинарство својим гледаоцима?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана