Прљаве игре

Миладин Митровић
Прљаве игре

Предстојећи предсједнички избори у Црној Гори, планирани за 19. март, доносе не само нове политичке тензије, него и рехабилитују старе идеолошке подјеле које мало више од двије деценије разарају црногорско друштво.

Црна Гора поново улази у изборе дубоко подијељена, а додатној поларизацији доприноси кампања коју води лидер ДПС-а Мило Ђукановић и која се по ко ­зна који пут заснива на заштити угрожене државе од велико српског национализма.

Нема никакве сумње да ће лидер ДПС-а и још увијек актуелни предсједник Црне Горе Мило Ђукановић у својој изборној кампањи наставити и са политиком дискредитације СПЦ и њених присталица. На овај начин он ће покушати да поново мобилише не само своје партијско бирачко тијело, него да добије и подршку других националних мањина и тако обезбиједи што бољи резултат на предстојећим предсједничким изборима. Међутим, за разлику од претходних изборних кампања у којима је он јавно и отворено критиковао СПЦ и карактерисао је као велику опасност националним црногорским интересима, овога пута ће се одлучити на много лукавији план који је већ одавно изрежиран и детаљно осмишљен у сарадњи са западноевропским партнерима. Поучен негативним искуством претходних избора када је отворено нападајући СПЦ изазвао гњев и револт широких народних маса у Црној Гори, које су довеле до тога да је изгубио и парламентарну већину и локалну власт у већим црногорским градовима, овога пута његов напад на СПЦ и њене вјернике биће организован на други начин и имаће апсолутно други карактер.

Деструкција

Актуелном црногорском предсједнику наруку иде чињеница да и сам колективни Запад у својој спољној политици СПЦ већ одавно види  као озбиљну препреку у спровођењу својих евроатлантских интеграција и остварењу геополитичких интереса на Балкану. Усвојена резолуција Европског парламента од 9. марта 2022. године против СПЦ јесте само један у низу транспарентних доказа негативних настројења Запада према СПЦ и њеним вјерницима. Очигледно да је Ђукановић успио да увјери званични Брисел да СПЦ у Црној Гори не представља само извјесну опасност за будућност његовог политичког режима, него и реалну препреку за западне интеграционе процесе преко којих се стварају нови измишљени национални идентитети и тим самим врши раслојавање и слабљење српског националног корпуса.    

Да колективни Запад већ одавно покушава да се директно уплиће у живот СПЦ, кршећи при томе основне демократске принципе и начела, свједоче нам активности преко којих су покушали да дестабилизују и узбуркају ситуацију у Србији пред избор патријарха Порфирија. Управо овакве аналогичне деструктивне активности сада су изражено примјетне у Црној Гори - води се немилосрдна кампања против Српске православне цркве са циљем да се она дискредитује и омаловажи. У ову сврху биће искориштена добро провјерена англосаксонска технологија манипулације и лажирања, чија су главна мета свештенство и утицајни архијереји СПЦ.

Дакле, уочи предсједничких избора у Црној Гори циљ англосаксонских прљавих игара несумњиво прије свега биће покушај дискредитације ауторитета митрополита црногорско-приморског Јоаникија. Британски стручњаци испланирали су прилично подмукао план својих активности, преко којих би се и личност и високи рејтинг који митрополит Јоаникије ужива у црногорском народу нашли први на удару. На приједлог прозападног лобија Црне Горе планирају да у медије и друштвено-политичке кругове убацују лажне и измишљене финансијске манипулације које ће бити приписиване српским архијерејима и свештенству и преко којих ће покушати да уруше сам ауторитет СПЦ.

Карта раздора

У ДПС-у сматрају да ће се као резултат реализације лажне пропагандске офанзиве против СПЦ смањити изборна подршка патриотског православног блока у Црној Гори, а повећати подршка Ђукановићу и тим самим истовремено оправдати његове раније активности које су биле усмјерене на разбијање СПЦ и покушаје формирања неканонске и лажне "црногорске цркве".

Британска информативна кампања настојаће не само да ослаби ауторитет СПЦ већ да још више подијели и онако подијељено црногорско друштво, играјући на карту раздора између Срба и осталих нација. Подијељено друштво и политичка убјеђења остављају довољно простора за директно мијешање Запада у унутрашњи политички и друштвено-социјални живот Црне Горе. Иза лажирања скандала, неоснованих оптужби за великосрпски хегемонизам и спровођење тобоже интереса Београда и Москве, крије се политички интерес западноевропских земаља, које по сваку цијену сада желе да минимализују српско присуство у Црној Гори и умање ауторитет СПЦ у црногорском друштву. Догађаје у Црној Гори помно прати Фанар и лукави цариградски патријарх Вартоломеј, који је већ посијао трагични раскол у Украјини нарушивши канонски поредак Православне цркве и својом неканонском одлуком нанио непоправљиву штету цијелом православном свијету. Вартоломеј разматра различите опције са којима би подржао црногорске расколнике у случају Ђукановићеве побједе. Ово не треба да буде нимало зачуђујуће, јер примјер украјинскога раскола јасно је показао да Константинопољ спроводи политику агресивних америчких амбиција.

Лажне афере

Стратешки циљ операције коју планирају Британци пред предсједничке изборе у Црној Гори јесте стварање лажних афера преко којих би се неосновано и без икаквих доказа оптужили Срби и СПЦ, а представници бившег режима из свега тога извукли изборну корист. Представити у медијском простору СПЦ, као главног дестабилизирајућег фактора и препреку развоја црногорског друштва, биће доминанта предизборна тема присталица ДПС-а и њихових коалиционих партнера.

Англосаксонци покушавају да у црногорском друштву изазову антагонизам према СПЦ, без обзира на то што је она у лицима својих митрополита, свештеника кроз многовјековну историју свога постојања исписала најславније странице историје Црне Горе и њенога народа. Нема никакве сумње да је колективни Запад чврсто одлучио да предсједничке изборе у Црној Гори искористи прије свега као повод за медијски рат против СПЦ и наношење штете њеним интересима. Због тога је важно да и народ и црногорска јавност не подлегну неоснованим медијским манипулацијама и лажирањима, које су као провјерени инструменти промјена друштвеног мњења већ одавно постале главне препознатљиве карактеристике западноевропских сила.

ПИШЕ: Миладин Митровић, предсједник Императорско-православно-палестинског друштва Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана