ПОГЛЕДИ “Фебруарске тезе” Амбасаде Русије у БиХ

Игор Калабухов, амбасадор
ПОГЛЕДИ “Фебруарске тезе” Амбасаде Русије у БиХ

Специјална војна операција (СВО). Специјална војна операција, коју је Русија покренула с циљем заштите становништва са руског говорног подручја Донбаса, биће вођена док се не испуне постављени циљеви. Под тиме се подразумијева потпуно уништење извора пријетњи безбједности Руске Федерације и њених грађана.

Русија - Запад. Односи између Русије и Запада настављају да нагло деградирају. Фактички је у току хибридни рат САД и Европе против Русије који су Вашингтон и његови сателити припремали више година. У прилог томе иду признања Ангеле Меркел, Франсое Оланда, Бориса Џонсона о томе да је Споразум из Минска био смишљен како би се купило вријеме за снабдијевање Кијева наоружањем. Корак по корак Украјину су претварали у “анти Русију”, потхрањивали су на том подручју русофобске и неонацистичке тенденције.

Русија - САД. Након што је прошле зиме Вашингтон фактички одбио да разговара о руском приједлогу у вези са новим гаранцијама безбједности у Европи, постало је очигледно да САД нису заинтересоване за нормализацију односа са Русијом, нити за равноправан дијалог са другим земљама.

Русија - Европска унија. Европска унија и лидери појединих водећих држава чланица ЕУ потпуно су се дискредитовали као “посредници” при рјешавању било којих конфликата на континенту. Тоталан губитак независности овог блока и његова непосредна потчињеност Вашингтону чине спорном сврсисходност директне комуникације са њим.

Русија - Босна и Херцеговина. Видимо Босну и Херцеговину као пријатељску државу. Поново потврђујемо своју спремност за равноправан дијалог о свим питањима која представљају обострани интерес. Рачунамо на то да ће руководство државе и убудуће бити уздржано у вези са антируским санкцијама.

Имплементација Дејтонског споразума. Сматрамо да је уплитање спољних играча у унутрашње послове Босне и Херцеговине неприхватљиво. Увјерени смо да је функционисање Управног одбора Савјета за спровођење мира (ПИК) неосновано без учешћа Русије. Инсистирамо на хитном затварању Канцеларије високог представника (ОХР) из разлога што више не постоји неопходност за његово присуство у држави. Убијеђени смо да је самовоља “високог представника”, који нема потребног мандата Савјета безбједности УН, главни фактор дестабилизације у земљи. Вјерујемо да је Дејтонски мировни споразум темељ Босне и Херцеговине која се састоји од три равноправна конститутивна народа и два ентитета.

Нови свјетски поредак. Окончано је доба доминације Запада са САД на челу, карактеристично по једностраном наметању осталом свијету правила уз кршење права и слобода појединих особа, организација, држава, читавих региона. Тренутно је у току формирање новог свјетског поретка. Овај процес ће потрајати неодређени временски период, сада се налазимо у његовој најболнијој фази, односно фази слома старог и борбе за нови систем.

Слобода медија. Интензивна антируска информацијска кампања, коју је покренуо Запад усљед објављивања специјалне војне операције, заједно са неприкривеним “регрутовањем” медија од стране Вашингтона сасвим је јасно показала апсолутну деградацију слободног новинарства. Позивамо свјетске и регионалне медијске раднике да се врате главним начелима њихове професије, а то су независност и непристрасност. Захвални смо редакцијама новинских издања у Босни и Херцеговини и посебно у Републици Српској на уравнотеженом ставу и отвореном медијском простору за све тачке гледишта, укључујући и ону руску.

Енергетска безбједност. Узрок енергетске кризе у Европи је погрешна политика западних држава у области енергетике током привредног обнављања у периоду након вируса корона, као и покушају Вашингтона и Брисела да “казне” Русију путем санкција и директне саботаже као што је био случај са пројектима “Сјеверног тока”. Било које приписивање кривице Русији у вези са дефицитом енергената у Европи дио је антируске пропаганде којом Запад тежи да прекрије властите грешке. Сигурни смо да сарадња у области енергетике не смије бити политизована.

Климатске промјене. Запад је осујетио напоре цијеле међународне заједнице у прелазу на “зелену” технологију. Због њихових антируских санкција земље које немају властите изворе енергије немају другог избора осим да се врате на енергенте штетне по екологију. На тај начин дијалог о климатским промјенама је доживио колосалан ударац. За повратак том дијалогу ће требати много времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана