ПОГЛЕДИ БиХ и ЕУ могу бити више од партнера

Јанез Ленарчич

Данас БиХ приступа Механизму Европске уније за цивилну заштиту. У вријеме када је напредак у спровођењу реформи ЕУ спор, добродошао је овакав подсјетник да је у БиХ - када за то постоји воља - могуће усвајање важних промјена захваљујући којима ће приступити механизму ЕУ равноправно с другима. Такође се наглашава да опредијељеност Европске уније према БиХ није теоретска.

Већ смо у дубоком партнерству и желимо да БиХ још више продуби то партнерство чланством у Европској унији. У јуну су европски челници нагласили да су спремни додијелити статус кандидата БиХ уколико се спроведе значајан низ реформи. Ову прилику треба искористити, а данашња прекретница показује да обје стране могу остварити зацртане резултате.

Када су положени темељи Европске уније, у Шумановој декларацији из 1950. године се наводи да се Европа “неће створити одједном или према само једном плану”, већ да ће се “изградити путем конкретних постигнућа која ће прво створити истинску солидарност.” Мало је већих израза солидарности од помоћи сусједу или другима у тренутку потребе.

Успостава Механизма Европске уније за цивилну заштиту 2001. године резултат је дугогодишње блиске сарадње држава чланица ЕУ у области цивилне заштите како би поред осталог пружале подршку сусједним државама и свуда у свијету. Важни догађаји који су допринијели његовом настанку укључују разорне земљотресе у Грчкој и Турској 1999. године, који су донијели талас солидарности и сарадње између ових сусједа и из ЕУ, као и излијевање цијанида у Дунав 2000. године, које је погодило Мађарску, Србију и Румунију што је захтијевало опсежну прекограничну сарадњу и подршку с подручја цијелог континента.

Такви су догађаји јасно показали да смо јачи када радимо заједно, а то је и даље покретач успјеха Европске уније. Знамо да је усљед климатских промјена та солидарност можда потребнија него икад прије.

Од свог почетка, Механизам ЕУ за цивилну заштиту активиран је више од 600 пута као одговор на земљотресе, поплаве, шумске пожаре и друге ванредне ситуације у државама чланицама ЕУ и изван њих. На примјер, након разорних поплава у БиХ 2014. године, земља је примила брзу помоћ од Механизма ЕУ за цивилну заштиту у виду слања радника за пружање помоћи у кризним ситуацијама, као и моторних чамаца, хеликоптера, пумпи и хуманитарне помоћи. Помоћ су понудиле 22 државе чланице. Те године је БиХ поднијела захтјев за приступање Механизму. У посљедње вријеме, власти широм БиХ оствариле су брз напредак у предузимању потребних корака за придруживање Механизму ЕУ за цивилну заштиту.

Изузетно ми је драго да је БиХ сада показала људске, техничке и технолошке капацитете и способности као и оперативну спремност да постане пуноправна чланица Механизма ЕУ за цивилну заштиту. ЕУ је помогла БиХ да то оствари, али напредак је био искључиво ваш. ЕУ је кроз билатералне и регионалне пројекте уложила 2,6 милиона евра како би подржала јачање капацитета цивилне заштите БиХ кроз осигурање опреме и обуку. БиХ је сада спремна учествовати у овом колективном систему помоћи и када је потребно, пружити подршку другим државама чланицама ЕУ и трећим земљама. Наравно, БиХ и даље има право на помоћ ако јој то буде потребно.

Бити пуноправна чланица Механизма ЕУ за цивилну заштиту такође значи да ће БиХ моћи користити програме обуке и средства намијењена јачању спремности за реаговање у кризним ситуацијама широм континента. У априлу ове године пратио сам регионалну вјежбу која се одржала у Сарајеву у оквиру пројекта “РеспонСЕЕ”. Особе задужене за кризне ситуације из цијеле БиХ су у тој вјежби фантастично сарађивале са својим колегама из Албаније, Аустрије, Црне Горе, Низоземске, Румуније и Словеније. Стога сам увјерен да БиХ не само да може имати користи од овог механизма, већ када то буде потребно може дати и вриједан допринос. То је суштина ЕУ.

Надам се да ће приступање БиХ Механизму ЕУ за цивилну заштиту послужити као инспирација за даљи напредак у другим областима. Ова земља је способна, када за то постоји воља, усвајати важне промјене које ће је приближити ЕУ.

Данас вам кажем: “Добро дошли у Механизам ЕУ за цивилну заштиту.”

Ово је значајан корак. Међутим, надам се да ће политички лидери у БиХ бити у стању предузети потребне реформе, тако да ћемо једног дана, а надамо се да ће то бити што прије, моћи рећи нешто још битније: “Добро дошли у Европску унију.” 

Сви лидери знају шта је потребно. У политичком споразуму од 12. јуна даје се јасан план. Конкретни потези могу се направити сада, чак и прије избора. Нема времена за губљење. Ваша европска будућност је исувише важна.

Јанез Ленарчич, комесар ЕУ за управљање кризама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана