Нови сазив, стари проблеми

Ведрана Кулага Симић
Нови сазив, стари проблеми

Све дијелови постизборне слагалице након посљедње провјере воље бирача долазе на своја мјеста, а политичари су, као ријетко када, испунили обећање да ће нови сазив Савјета министара БиХ бити састављен најкасније до краја јануара.

И тако и би. Посланици у Представничком дому Парламента БиХ изабрали су нове министре и њихове замјенике на заједничком нивоу власти, те тако поставили темељ новог сазива пред којим су и неки добро знани задаци.

Сједница, која је била посвећена само њима, остаће запамћена по критикама на рачун дијела страначких и коалиционих узданица којима су, због којекаквих заслуга, повјерене кључне фотеље у Савјету министара.

Често се, додуше од поштених људи, може чути да министар не може бити свако или то барем не би требало да буде, али историја министарских сазива увјерава у супротно јер је очигледно да министар може бити свако иза кога стане ова или она странке из Републике Српске или ФБиХ. Или више њих из неких својих интереса.

Нови и сада већ актуелни састав, посебно министара на нивоу БиХ, у пакету не одаје ни најмање стручности, ни добрих манира. За добар дио потврђених имена везују се афере, недолично понашање, а појединим посланицима су и поједина стручна звања била спорна.

Ипак, већина је превагнула епилог на своју страну. Предложена листа, коју предводи Борјана Кришто са позиције предсједавајуће Савјета министара, је добила потребну подршку у Парламенту БиХ, а предложени кандидати су, на крају саге критика које су долазе и из редова владајућих странака, прочитали текст којим су се обавезали да ће поштовати правила и радити у интересу и земље и свих њених народа.

Колико су озбиљно схватили ријечи које су понављали тог дана, провјериће се веома лако. Пред Савјетом министара, као и пред другим институцијама власти у овој земљи, су изазовни дани. Не треба изгубити из вида чињеницу да их на дневном реду чекају и бројна питања о којима њихови претходници нису успјели пронаћи консензус, уз сва нова која ће свакако стизати.

Нова владајућа структура, у којој је “осморка” заузела мјеста СДА, обећала је у старту доста тога. Прво, промјене у понашању, односно стављање договора у центар свега како би таквим приступом погурали БиХ напријед из амбиса у којем се налази.

БиХ би, када би се свако држао својих описа послова, могла да буде нормална земља за живот, јер би такав однос према стварима коначно сатјерао у други план затровану политику, а у први би искочила економија и напредак. Али...

Тренутно стање је такво какво је, а на новим министрима и замјеницима је да нас све у наредном периоду, а бирани су на мандат до 2026. године, увјере у супротно, да критике посланика нису биле оправдане. Било би лијепо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана