Кинески одговор на промјене

Ђи Пинг

Народ свијета је крвавим борбама извојевао побједу над фашизмом прије 77 година те је отворено ново поглавље мира и развоја.

 Данас се човјечанство суочава са изазовима великих промјена, као и пандемије невиђене у стољећу. Свијет је ушао у фазу промјене док знатно расту нестабилност и неизвјесност. Као одговор, кинески предсједник Си Ђинпинг је предложио Иницијативу за глобалну безбједност (GSI) у свом говору на отварању Годишње конференције Боао форума за Азију 2022. Ова Иницијатива даје експлицитне одговоре на питања нашег времена, као што су какав концепт безбједности је свијету потребан и како земље могу постићи заједничку безбједност, те представља живу праксу концепта “Друштва заједничке будућности за цијело човјечанство” у области безбједности.

GSI је утемељена на “шест обавеза”, како слиједи: остати предан визији заједничке, свеобухватне, кооперативне и одрживе безбједности; остати предан поштивању суверенитета и територијалног интегритета свих земаља, подржавати немијешање у унутрашње ствари; остати предан поштивању циљева и начела Повеље УН, одбацити хладноратовски менталитет, супротставити се унилатерализму и рећи не групној политици и блоковској конфронтацији; остати предан озбиљном схватању легитимних безбједносних брига свих земаља, подржавати начело недјељиве безбједности, изградити уравнотежену, ефикасну и одрживу безбједносну архитектуру и супротставити се потрази за властитом безбједношћу по цијени безбједности других; остати предан мирном рјешавању разлика и спорова између земаља кроз дијалог и консултације; остати предан одржавању безбједности у традиционалним и нетрадиционалним доменима, те заједно радити на регионалним споровима и глобалним изазовима као што су тероризам, климатске промјене, сајбербезбједност и биобезбједност.

Као што је констатовао предсједник Си, земље широм свијета су попут путника на истом броду који дијеле исту судбину. Да би брод могао пловити кроз олују, према свијетлој будућности, сви сапутници морају ујединити снаге. Помисао на бацање било кога у море једноставно није прихватљива. Међутим, неке земље, тврдоглаво се држећи застарјелог начина размишљања хладноратовске конфронтације, опсједнуте су изградњом ексклузивних, малих кругова и блокова. Оне теже унилатерализму у име мултилатерализма и практикују хегемонију под кринком демократије. Ти су поступци озбиљно поткопали међународни безбједносни поредак и погоршали недостатак у управљању глобалном безбједношћу. Тренутно је опоравак глобалне економије и даље спор, уз све већи инфлаторни притисак, али одређене земље безобзирно уводе једностране санкције, практикују јурисдикцију у другој земљи. Оне пренапрежу концепт националне безбједности како би зауставиле економски и технолошки напредак других земаља. То је погоршало живот људи широм свијета, посебно оних у земљама у развоју.

Без обзира на све, Кина ће чврсто подржавати ауторитет и статус УН и заједнички практиковати истински мултилатерализам, држати се општег смјера промицања преговора за мир и заједнички истраживати политичка рјешења на горућа питања и успоставити равнотежу између развоја и безбједности, те заједнички доприносити снажном опоравку свјетске економије. GSI је предложена како би се задовољила најургентнија потреба међународне заједнице за одржавањем свјетског мира и спречавањем сукоба и ратова, како би се испуниле заједничке тежње свих земаља ка мултилатерализму и међународној солидарности и како би се испунила заједничка жеља свих народа за заједничким радом на превладавању потешкоћа и изградњи бољег свијета након пандемије. Стога има практичан значај.

Као кинески народ, народи и грађани БиХ имају горко искуство са ратом и добро разумију филозофију да стабилност земљи доноси просперитет, док нестабилност води земљу у сиромаштво, стога јако његују мир и стабилност који нису лако стечени. Од успоставе дипломатских односа између Кине и БиХ, наше двије земље су оствариле добру војну и безбједносну сарадњу. Размијенили смо посјете више војних делегација. Кина је пружила БиХ војну помоћ у три контингента. До сада је више десетина војних официра, војника и полицајаца из БиХ путовало у Кину на размјену. Кинеска страна је спремна да приликом имплементације Иницијативе за глобалну безбједности настави сарадњу са бх. страном како би се допринијело усавршавању управљања глобалном безбједношћу и очувању мира и стабилности на свијету.

Пише: Ђи Пинг, амбасадор НР Кине у БиХ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана