Карађоз је го!

Мирјана Кусмик
Карађоз је го!

Признајем све што ми се стави на терет. Унапријед. Потписујем споразум о признању кривице. Унапријед. Спремна да сносним санкције у складу са Законом о сукобу интереса. Унапријед. И заклињем се да ћу говорити истину и само истину. Од почетка. До краја.


Љетос када је Тужилаштво БиХ, послије двије и по године истраге о изградњи зграде Владе РС, РТВ дома и аутопута, “предмет Милорад Додик и остали” (шест функционера Републике Српске и директора јавних предузећа) пребацило као врућ кромпир Специјалном тужилаштву РС, било је и ћоравом јасно да је пројекат медијско-политичко-правосудне криминализације Републике Српске доживио дебакл.

Као инструмент спровођења операције под радним називом: “што је баби мило, то јој се и снило”, Тужилаштво БиХ није имало храбрости да јавности саопшти да доказа о криминалу нема, него је први пут од када постоји предмет спустило на ниво правосуђа РС и једину могућу тужилачку одлуку “великодушно” препустило Специјалном тужилаштву РС на јавно обзнањивање.

За двије и по године истраге обиграли су агенти на специјалном задатку Тужилаштва БиХ 26 земаља у региону и Европи прикупљајући доказе, саслушали више од стотину људи у Републици Српској, упадали по Скупштини, пратили све новчане трансакције “осумњичених”, њихово кретање, сву приватну потрошњу, контакте и комуникације.....

Фотографисали су и снимали камерама истражитељи SIPA у прољеће 2009. године зграду РТВ дома у Бањалуци, гледајући као у приказање, јер су у пријави коју су већ поднијели Тужилаштву навели да зграде нема.

Медијска хајка, као припрема криминализације политичко-привредно-медијског врха РС трајала је више од двије године колико је “најхрабрији” и “најугроженији” од свих новинара истраживача који ходају куглом земаљском са екрана ФТВ-а у трансу позивао на хапшења, прогон, погром, обрачун. То је онај новинар што је држава на његово чување спискала више од милион марака, док је мученик од новинарске плате (дакако), одвајајући од уста ситне чељади, у сарајевском насељу Брека надзиђивао цијели спрат да прошири стан. Онај што слуша само Златка, независан од свега што није СДП.

Пола године прије подношења кривичне пријаве SIPA, Додик је јавности саопштио да има информације “да су кривичне пријаве упаковане по налогу Рафија Грегоријана који је дао налог SIPA да истражује изградњу РТВ дома и зграде Владе РС и врши дневни притисак на тужиоце и судије да се отвори истрага”. (25.8.2008).

И заиста SIPA је у фебруару 2009. године поднијела пријаву, а њен потписник замјеник директора Драган Лукач у заносу побједе, ћаскајући са “најхрабријим” и “најугроженијим” поручио је са екрана ФТВ-а руководству РС да “криминалци и диктатори заврше у гробу или иза решетака”.

Тако је други полицајац SIPA, дајући полицијску дијагнозу политичког система у РС открио стварни циљ: криминалци, па још диктатори, и приде геноцид - довољно за потпуни слом Републике Српске.

У 11 кутија депортованих љетос у Бањалуку налазе се сви папири које је у истрази прибавио полицајац Лукач и његов први сарадник Мирсад Барјактаревић, рођак породице Селимовић (власника пола ФБиХ, али и сарајевских медија који су уз ФТВ оркестрирано “ексклузивно” извјештавали о криминалним радњама у РС).

Први документ у кутијама, који је био иницијални за покретање цијелог процеса, је изјава коју су инспекторима SIPA дали тадашњи новинар емисије “60 минута” и уредник листа “Патриот” Слободан Васковић и његов новинар Миљан Ковач 9.11.2007. године. У тој Забиљешци инспектори SIPA пишу:

......Васковић наводи да су Станковић и Додик од изградње зграде Владе РС и аутопута Бањалука - Б. Градишка згрнули велике суме новца, а да је према доступним сазнањима Станковић од тог новца купио већи број фирми на подручју Србије. .......Васковић такође истиче малверзације око изградње РТВ дома РТРС-а, гдје је земљиште у вриједности од десет милиона КМ продато Слободану Станковићу за два милиона КМ. 

.... На наше питање да ли располаже потребном документацијом за доказивање незаконитих радњи код изградње зграде Владе РС, Васковић је навео да је о свим информацијама и документацији до које је дошао у цијелости писао у претходним издањима листа “Патриот”. На крају разговора Васковић нам је дао 4 CD-а и 1 DVD на које су пребачени сви документи..... Службена биљешка достављена помоћнику директора (Лукач оп.а) на упознавање и верификацију учињеног”.

И то је био почетак истраге која је требало да стави катанац на уста Републици Српској. Али како се по почетку распознаје крај, исто као што се по јутру дан познаје, све што је услиједило био је доказ за доказом да је криминализацију Републике Српске немогуће “напаковати”.

Одмах је отпала квалификација “злочиначко удружење”, а предмет је измијењен у квалификацију “пореске утаје”. Тужиоцу је остао још један једини слабашни аргумент, провјера да ли су у набавкама код увоза робе за опремање зграде Владе уредно плаћени ПДВ и царине. Кад' и то јесу.

Специјално тужилаштво РС утврдило је 28. децембра (оно што је Тужилаштво БиХ давно знало али није смјело да каже јавности) да буџет РС није оштећен и да фирме “Интеграл” и “Интегра инжењеринг” нису “згрнуле” милионе. У истрази код градње РТВ дома утврђено је чак да је извођач радова био у минусу.

Овим је избијен и посљедњи аргумент задржавања предмета против власника “Интегре” и “Интеграла” у “Проклетој авлији” којом звони громки глас Карађоза: “Шта кажеш, ни крив ни дужан ниси? Е то је добро, баш такав нам треба”.

Остала је нада да ће послије свега шокантна изјава предсједника РС да је међународни тужилац Хари Фурлан, када је видио да доказа за криминал нема, послао емисаре у Бањалуку да траже 300.000 евра да би истрагу ставио ад акта, бити посљедњи ексер закуцан на вратима “Проклете авлије” у којој фра Петар слуша оног хришћанина, политичара који му шапуће:

“Ако хоћеш да знаш каква је нека држава и њена управа, и каква им је будућност, гледај само да знаш колико у тој земљи има честитих и невиних људи по затворима, а колико зликоваца и преступника на слободи. То ће ти најбоље казати”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана