Данас славље, сутра рад

ГС
Данас славље, сутра рад

Босна и Херцеговина има посебно мјесто у свим нашим срцима. Земља је и у самом срцу европске историје, по својим достигнућима, али и неким од најтрагичнијих тренутака овог континента. Као амбасадори земаља ЕУ, поносни смо што радимо овдје и сви вјерујемо да земља и њени грађани треба да имају своје мјесто у ЕУ.

Приближавање Босне и Херцеговине Европској унији је од посебног значаја. Континуирано радимо на заједничкој и мирној будућности, у којој сви Европљани задржавају властити идентитет и додају му европски слој. Мало је мјеста у Европи гдје су ти идеали релевантни онолико колико су релевантни у Босни и Херцеговини.

Идеали уткани у саму Европску унију јесу визија коју дијели већина грађана Босне и Херцеговине. Људи желе видјети крај подјелама, менталитету гдје је нечији губитак мој добитак и крај корупције. Желе једнакост пред законом, заштиту њихових права и боља радна мјеста, здравствену заштиту и образовање.

Кандидатски статус је сигнал да ЕУ и њене државе чланице дијеле ваше наде. Али кандидатски статус треба да буде и нови подстицај за ваше изабране лидере да с новим замахом спроведу реформе потребне за приступање ЕУ. Босна и Херцеговина је још далеко од испуњавања критеријума неопходних за чланство у ЕУ и нужне су значајне реформе како би земља испунила свих 14 кључних приоритета наведених у Мишљењу Европске комисије по захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Само то ће омогућити да се задовољи наредна прекретница на европском путу - отварање приступних преговора.

ЕУ је сада откључала врата чланству, али нове власти морају показати довољно воље да отворе врата реформама. Одлука о кандидатском статусу је стога и задатак новим властима да дјелују енергичније и сврсисходније, што је и те како нужно. И поред одређеног напретка којем смо свједочили у испуњавању захтјева ЕУ, попут усвајања ревидиране Стратегије за процесуирање предмета ратних злочина, измјена и допуна Закона о јавним набавкама, усвајања нове Стратегије о миграцијама и азилу и услова за успостављање Контакт тачке за Европол, могло се још и много више.

Стога нам је задовољство видјети да је обновљен замах након препоруке о кандидатском статусу, уз жељу за брзо формирање власти на реформским основама. Истински желимо да БиХ постане равноправна чланица наше Уније. А за то нам је потребно да БиХ уради свој дио посла.

ЕУ и њене државе чланице континуирано су се показале као одани и досљедни пријатељи Босне и Херцеговине, од периода послијератне обнове, преко разорних поплава 2014. године, па све до пандемије и сада током тренутне енергетске кризе, гдје ће наш Енергетски пакет од 70 милиона евра обезбиједити подршку за најугроженије породице у БиХ и подржати земљу у транзицији ка већој енергетској одрживости.

Данас дијелимо вашу радост због одлуке Савјета о кандидатском статусу, а већ сутра напоран рад мора почети. Потребно је брзо формирање нових власти, усаглашавање амбициозних реформских програма којима се реализују сви захтјеви ЕУ и јачање економије.

Спремни смо подржати све актере који су вољни дати свој допринос овом циљу. Остваримо ово заједно.

Заједничка колумна шефа Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ са шефовима мисија земаља чланица ЕУ у БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана