Завршено суђење за свирепо убиство Гојка Веселића: Пресуда Богдану Вајукићу биће изречена уторак

Н.Т.
Завршено суђење за свирепо убиство Гојка Веселића: Пресуда Богдану Вајукићу биће изречена уторак

БАЊАЛУКА - Завршним ријечима тужилаштва и одбране у Окружном суду у Бањалуци окончано је суђење Богдану Вајукићу (23) из Кољана код Лакташа, оптуженом за убиство Гојка Веселића (76) којег је претукао насмрт, а тијело бацио у бунар.

Судско вијеће изрицање пресуде је заказало за 21. септембра.

Тужилаштво је тражило да се Вајукић казни у складу са законом, док је кћерка жртве Дијана Петковић захтјевала да му се изрекне максимална затворска казна. 

Одбрана сматра да се не ради о тешком убиству, и тражи преквалификацију кривичног дјела у наношење тјелесних повреда са смртним исходом.

Према оптужници, злочин се догодио 24. јануара ове године у селу Кољани код Лакташа.  Вајукића терете да је убиство починио на свиреп или подмукао начин. У оптужници се наводи да је он  у кућу Веселића тог дана дошао између 18.30 и 19.30 часова те  послије свађе старца физички напао.

- Више пута га је ударио песницима по глави и тијелу, те му пригњечио грудни кош усљед чега је дошло до поремећаја дисања због обостраног вишеструког прелома ребара, те других повреда које су довеле до смрти оштећеног - наводи се у оптужници.

Појашњава се да се Вајукић наредног дана вратио у кућу Веселића те са жртве скинуо доњи веш након чега је тијело бацио у бунар у дворишту. Сумња се да је Вајукић прије убиства исту вече покушао да опљачка сусједну кућу. 

Чак је разбио стакло на улазним вратима, али је побјегао чувши укућане како зову полицију. Због покушаја те провале Вајукић је те ноћи касније  ухапшен,  а полиција тада није ни знала за Веселићево убиство па су га пустили на слободу.  

За злочин се сазнало тек 26. јануара након што је Веселићева кћерка, иначе инспекторка МУП-а РС пријавила очев нестанак, уочивши трагове провале на његовом имању.

Вајукић се налази у притвору, а у Окружном суду Бањалука му се суди за друмско разбојништво из  2018. године које се догодило у мјесту Милошевци код  Лакташа када је напао на Србољуба Ћућуна. Због тога напада оптужен је за оштећење и одузимање туђе ствари, противправно лишење слободе и разбојништво. 

Вајукић  је раније осуђиван на новчану казну од 500 КМ због угрожавања безбједности те пола године условно због крађе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана