Врховни суд Српске одбацио жалбу Окружног тужилаштва Добој: Младић из Завидовића ослобођен оптужби за обљубу дјевојчице

Небојша Томашевић
Foto: рховни суд Српске

БАЊАЛУКА - Мирза Марушић (21) из Завидовића у Врховном суду Републике Српске правоснажно је ослобођен оптужби да је учествовао у обљуби тринаестогодишње дјевојчице на Илинданском збору у добојском селу Кожухе.

Секретар Врховног суда Републике Српске Јелена Деспотовић појаснила је да је вијеће одбило као неосновану жалбу добојског Окружног тужилаштва.

- Потврђена је пресуда Окружног суда у Добоју којом је оптужени ослобођен кривице - рекла је Деспотовићева.

У овом случају за обљубу дјевојчице на по осам година затвора раније су правоснажно осуђени Елмедин Талић и Аднан Хасановић из Завидовића. Њима је ова пресуда изречена у јулу 2019. године након што је Врховни суд РС одбио жалбе одбране и потврдио првостепену пресуду. 

Тада је и уважена жалба Марушића, а предмет против њега враћен је на ново суђење током којег је одбрана доказала да није крив.

Због овог случаја накнадно је у добојском Окружном суду на осам година осуђен и Ирнес Бајрић који је након злочина отишао у иностранство и био недоступан органима гоњења. 

Злочин се догодио у августу 2017. године током Илинданског збора у добојском селу Кожухе. Оптужени су радили у луна-парку на рингишпилу, на којем су продавали карте за вожњу. 

У пресуди против осуђених Талића, Хасановића и Бајрића је наведено да су жртву упознали још 2016. године на истом мјесту те да су знали да иде у шести разред основне школе. 

Наводи се и да их је власник луна-парка упозоравао да "не петљају са балавицом" и да је покушавао да их одврати од непримјереног односа с дјевојчицом ријечима: "Колико година, толико затвора". 

Иначе, цијели случај је откривен тек након што је дјевојчица посумњала да је трудна те се повјерила у школи коју похађа. Испоставило се да није била у другом стању, али је покренута истрага и тројица осумњичених ухапшени су у априлу 2018. године. 

Тада су сви ухапшени, осим Бајрића, који је био недоступан истражним органима, јер се налазио на привременом раду у иностранству. 

За њим је расписана Интерполова потјерница, на основу које је ухапшен и изручен правосуђу БиХ. Бајрић је у добојском Окружном суду осуђен у новембру 2019. године.

ТРИ СУЂЕЊА

Мирза Марушић је пред судије добојског Окружног суда излазио два пута, а првобитно је био осуђен на осам година робије. 

Ту пресуду укинуо је Врховни суд Републике Српске и вратио на ново суђење током којег је ослобођен кривице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана