Тужилаштво БиХ уложило нове доказе против Новалића, афера "Респиратори"

Срна
Foto: Срна

Тужилаштво БиХ је у наставку суђења премијеру ФБиХ Фадилу Новалићу и осталима у афери "Респиратори" уложило нове материјалне доказе којим се доказују тврдње да је Новалић осмислио план да се новац из буџета противправним радњама стави на располагање Федералној управи цивилне заштите за набавку респиратора путем фирме "Сребрена малина".

Међу данас представљеним материјалним доказима је и уговор од 3. априла 2020. године о куповини 100 респиратора између компаније "Сребрена малина" и Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ)  за 10,5 милиона КМ. Међутим, ријеч је о респираторима " HCVE 003 " који, ипак, нису купљени.

Представљен је и доказ да је Влада ФБиХ 6. априла прошле године на сједници разматрала извјештај ФУЦЗ-а у коме се наводи да је 3. априла склопљен уговор о куповини респиратора.

Тада је реаговала адвокат Сенка Ножица, бранилац оптуженог министра финансија ФБиХ Јелке Милићевић, која је навела да у материјалу за сједницу Владе који је добила њена клијенткиња није била реченица о куповини стотину респиратора.

Ножица је нагласила ће накнадно представити доказ да није било те реченице у извјештају ФУЦЗ-а који је добила Милићевићева.

Ножица је уложила приговор на аутентичност доказа, па је тужилац Мирза Хукељић рекао да су материјал у којем је био извјештај са том реченицом добили од Владе ФБиХ.

Наставак суђења заказан је за 4. јуни.

Осим Новалића и Милићевићеве, у овом предмету су и суспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак и власник предузећа "Сребрена малина" Фикрет Хоџић.

Новалић, Солак и Хоџић оптужени су за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем. Милићевићева је оптужена за несавјестан рад у служби.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана