Свједоци тврде: Термалне камере нуђене и по цијени 13.200 КМ!

Небојша Томашевић
Свједоци тврде: Термалне камере нуђене и по цијени 13.200 КМ!

БАЊАЛУКА - Термалне камере за мјерење температуре могле су се наћи на тржишту у БиХ у вријеме пандемије корона вирусом по цијени од 13.200 КМ без додатне опреме, а заштитна одијела медицинска одијела продавана су по 11.50 и 10 КМ без ПДВ.

Ово су изјавили свједоци тужилаштва бањалучком Окружном суду у предмету "Корона уговори" који се води против бившег директора Института за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ РС) Браниславу Зељковићу. На оптуженичкој клупи су и директор фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић, као и директори фирми "Промединг" и "Проконтрол" Драган Дубравац и Славко Бојић, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић. Републичко тужилаштво их терети да су у вријеме пандемије вируса корона починили злоупотребе у набавци медицинске и заштитне опреме и оштетили буџет Српске за више од 1,3 милиона КМ.

Технички директор Агенције "Ками" из Широког Бријега Дане Марушић рекао је да је ово предузеће у априлу 2020. године  послало циркуларно писмо на 104 мејла разних фирми и установа  у којем је нудило термалне камере. Између осталих, како је рекао, мејл је послат и Универзитетско-клинички центар Републике Српске.

- Радило се о камерама произвођача "хит вижн" и у понуди је стајало да коштају 13.200 КМ. На то треба додати трошкове уградње и инсталације  и додатну опрему, монитор и рачунар. Тако да би коначну цијену могли формирати када добијемо одговор од потенцијалног купца шта жели, какав монитор, рачунар који иду уз њих као и гдје се уграђује па би након процјене тих трошкова могли формирати коначну цијену - појаснио је Марушић и потврдио да од њих нико није купио камере.

На питања тужиоца одговорио је да би додатни трошкови по камери ако се узме обични монитор и ако клијент има рачунар било од 2.000 до 3.000 КМ. Власник предузећа "СЛТ Ентерпајз" из Грачанице Нино Шабић - Недељковић казао је да је његова  фирма продала 29.500 комада заштитних одијела, комбинезона фирми "Еко фарм" из Гацка.

- Цијена је била 11.50 без ПДВ у почетку, а касније је је пала на 10 КМ. Нису имала декларацију да су медицинска опрема и нисмо имали сертификат -рекао је  између осталог Шабић.

Шпедитер из фирме "ГМП Логистик" Драган Дуцановић потврдио је да је оптуженом Марковићу дао савјет у вези увоза медицинске опреме.

- Рекао сам му да не може тиме да се бави јер мора бити регистрован за увоз медицинске опреме. Питао ме колико би трајала процедура да се региструје и рекао сам неколико мјесеци. Казао је да му је то дуго и питао знам ли неку фирму која има искуства у увозу медицинске опреме - рекао је Дуцановић и додао да је Марковићу дао контакт Дубравца из фирме "Промединг".

Радница ИЈЗ РС Госпава Берић која је радила као складиштар потврдила је да је контролисала пријем заштитних медицинских одијела које испоручивала фирма Травел фор фан. На захтјев тужиоца прочитала је документ о пријему 1400 одијела која су коштала 55.50 по комаду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана