Суђење за убиство Славише Ћулума: ДНК траг са гране припада Кинезу

Небојша Томашевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Биолошки траг три особе, међу којима је најизраженији ДНК оптуженог Синише Шакића Кинеза (36), налази се у узорку који је вјештачио Биолошки факултет у Београду, а који је изузет са гране са мјеста убиства Славише Ћулума.

Ово је утврдио вјештак одбране молекуларни биолог Оливер Стојковић који је у бањалучком Окружном суду презентовао вјештачење на суђењу Шакићу, кога терете за убиство Ћулума. Стојковић је у судници појаснио да је анализирао узорак који је му је доставио Биолошки факултет и који је назвао “траг 51” те је добијене резултате поредио са неспорним ДНК оптуженог.

- Анализом узорка, односно трага 51, нађен је мијешани ДНК траг три особе од којих је најмање једна мушка. Већинска компонента у том мијешаном трагу подудара се са ДНК од Шакића - казао је Стојковић, који је шеф ДНК лабораторије у Институту за судску медицину Медицинског факултета у Београду.

Вјештак је на питање адвоката одбране Жељка Шурлана казао да постоји могућност случајног подударања ДНК у мијешаним траговима.

- Могуће је да се ДНК из мијешаног трага подудари са ДНК неке особе која траг није ни оставила. Међутим, један ДНК профил има само једна особа,  међу сродницима је могуће генско подударање до 50 одсто, док је сличност ДНК профила несродних особа око 1,3 одсто - рекао је Стојковић и додао да нема сумње да већинска компонента ДНК у трагу који је анализирао припада Шакићу.

Вјештак биолошке струке кога је ангажовало тужилаштво Душан Кецкаревић такође је раније утврдио да је ДНК траг Шакића откривен на грани дрвета, којег је полиција изузела са мјеста злочина. Он је појаснио да је поређењем ДНК оптуженог Шакића, са траговима нађеним на грани, утврђено да је он већински доприносилац.

Шакића терете да је са још једном непознатом особом усмртио Славишу Ћулума 15. маја 2020. године у Драгочају. Они су, како је наведено у оптужници, Ћулуму припремили засједу у шуми недалеко од његове куће и када је он наишао на њега су из двије пушке испалили 22 хица и усмртили га. Наводи се да су злочин припремили те набавили оружје, муницију и мотоцикл с којим је извиђао мјесто планираног напада.

Понављање

Суђење Синиши Шакићу одлагано је више пута због немогућности вјештака одбране Оливера Стојковића да уради ДНК вјештачење и дође на суд. Пауза је трајала осам мјесеци због чега је суђење Синиши Шакићу почело изнова.

Суд је уз одобрење оптужбе и одбране прихватио раније изведене доказе у овом предмету, након чега је и саслушан вјештак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана