Суђење Тарику Хаџибеговићу: Особи од које је узео мито причао о истрази

Небојша Томашевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Суспендовани стручни сарадник бањалучког Окружног тужилаштва Тарик Хаџибеговић коме се суди за примање мита причао је Сенаду Зејнићу, од којег је и узео новац, о истрази коју је водио против Николе Бајића те му рекао као је тај осумњичени негирао кривицу за изнуду.

Ово се могло чути из аудио снимака који су снимљени током састанка поменутог Хаџибеговића и Зејнића, а које је Републичко тужилаштво пустило  у судници као доказе. Из аудио снимка могло се чути, како тврди Републички тужилац Слободан Ћелић,  да Хаџибеговић говори Зејнићу да му је Бајић рекао да је сиротиња и да негира кривицу за оно зашто га сумњиче. На  аудио снимаку чује се мушки глас како говори "Рекао је да је сиротиња, а дошао је са "аудијем" о коме могу само да сањам".

Осим аудио, пуштени су и видео снимци на којима се види како у Тржни центар "Меркатор" одвојено улазе Хаџибеговић и Зејнић, а затим излазе заједно. Републичко тужилаштво је ове доказе прикупило током истраге против Хаџибеговића, а Зејнић је био  свједок сарадник, односно информатор који је имао кодни назив "Врбас".

Против поменутог Бајића, Хаџибеговић је  водио истрагу због пријаве да је изнуђивао новац од Зејнићевог сина.  Управо је у оквиру те истраге Хаџибеговић  тражио и узео 3.500 евра и неколико тегли "нутеле" од Зејнића како би "погурао" поменуту истрагу.

Бранилац оптуженог Хаџибеговића, Јасминка Јовишевић приговорила је аудио и видео снимцима који су пуштени у судници јер сматра да су незаконити. Она је истакла да је тужилаштво компакт диск са оригиналним снимком узело из судског депозита те га није вратило. Због тога сумња у разне манипулације. Осим тога она је истакла да информатор  Зејнић није могао да има кодни назив "Врбас" те је изразила сумњу и у законитост издатих судских наредби за посебне истражне радње у овом случају, односно аудио снимање.

Републичко тужилаштво је  завршило извођење доказа планираних у оптужници, а на сљедећем рочишту одбрана је најавила своје доказе.

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић истакао је да ће добро да размотри приговоре на законитост изведених доказа, а које је данас истакла одбрана.

Хаџибеговића оптужница терети да је више пута путем телефона разговарао и састајао се са оштећеним у  предмету истраге коју је водио те му  преносио  информације у вези  истраге,   а затим  тражио мито. Наводи се да је истрагу водио од 25. марта 2021. године до 2. новембра 2021. године у својству службеног лица, као стручни сарадник Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци. У оптужници стоји да је он 15. октобра лани од оштећеног тражио и узео 500 евра, а 2. новембра исте године још 3.000 евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана