Суђење Браниславу Станивуковићу, оптуженог за тешко убиство супруге: Разлике у налазима воде до надвјештачења

Небојша Томашевић
Суђење Браниславу Станивуковићу, оптуженог за тешко убиство супруге: Разлике у налазима воде до надвјештачења

БАЊАЛУКА - Специјалисти Психијатријске клинике са Сокоца урадиће неуропсихијатријско надвјештачење Бранислава Станивуковића (44), оптуженог да је запалио и усмртио ванбрачну супругу Милицу Маринковић (33).

Ово је одлучено након што је вјештак одбране психијатар Милан Стојаковић утврдио да је оптужени кривично дјело починио у стању битно смањене урачуњивости.

- С обзиром на то да имамо два различита налаза и мишљења тужилаштва и одбране, суд сматра да је неопходно урадити надвјештачење. То ће обавити Психијатријска клиника у Сокоцу, а налаз ће образлагати видео-линком -рекао је предсједник судског вијећа Драган Улетиловић.

Вјештак тужилаштва Сања Вукадиновић Стојановић раније је утврдила да је Станивуковић у вријеме чињења кривичног дјела био у стању смањене урачунљивости до битно, али не и битно. 

Према њеном мишљењу, оптужени има емоционално нестабилни поремећај личности, плаховит је, напрасит, експлозиван, импулсиван и постоји опасност да би могао да понови или почини ново кривично дјело. 

Међутим, вјештак одбране психијатар Милан Стојаковић тврди да његова колегиница није узела у обзир све параметре и да је њен налаз контрадикторан. Појаснио је да је Станивуковић у вријеме кривичног дјела био у стању емоционалне разјарености и код њега је постојала кулминација афекта.

- Он је особа скромних интелектуалних способности испод просјека. Постоје више фактора који су утицали на његову структуру личности. Лијечио се и раније и у различитим периодима имао разне дијагнозе, од зависности од алкохола, емоционалног поремећај, посттрауматског стресног синдрома, до неурозе. Постоји и насљедно оптерећење, јер је имао тежак живот - појаснио је Стојаковић.

Истакао је да има и доприноса жртве, јер су се Станивуковић и Милица стално свађали и она га је, како је он изјавио, напуштала 30 до 40 пута.

- Када се сви параметри узму у обзир, његова способност да схвати значај дјела и управља поступцима била је битно смањена у вријеме почињења кривичног дјела - закључио је Стојаковић.

Станивуковић је оптужен да је супругу Милицу злостављао од 2010. до 20. јула 2020. године, када је полио бензином и запалио наочиглед њене кћерке Слађане Маринковић, у Александровцу код Лакташа. 

Наведено је да је кобног дана аутомобилом пратио Милицу и њену кћерку на путу Мрчевци - Александровац. Када им је пришао, изашао је из возила носећи флашу са 1,5 литара бензина којим је Милицу полио и запалио. 

Она је задобила тешке повреде од којих је преминула у болници 3. августа прошле године.

КОЕФИЦИЈЕНТ

Психолог Анита Ђуричић, којег је ангажовала одбрана, утврдила је да Бранислав Станивуковић има коефицијент интелигенције 79.

- То припада граничној вриједности и ријеч је о исподпросјечној интелигенцији. Овакве особе имају потешкоће при увиду у дјело које чине, као и у посљедице - појаснила је Ђурђевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана