Станивуковићу 30 година робије за свирепо убиство ванбрачне супруге

Небојша Томашевић
Foto: Н.Т.

БАЊАЛУКА - Бранислав Станивуковић (44) из Српца осуђен је у бањалучком Окружном суду на 30 година робије јер је запалио и тако усмртио ванбрачну супругу Милицу Маринковић (33).

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Драган Улетиловић који је истакао да није била ниједна олакшавајућа околност на страни оптуженог.

Ово је једна од највиших казни коју је изрекао овај суд.

- Оптужени је супругу малтретирао од 2010 до 2020. године. Дјело је почињено на наричито свиреп начин и то пред кћерком жртве. Оптужени је осуђиван, а жртву је континуирано малтретирао - рекао је Улетиловић.

Истакао је да је утврђено да је оптужени дјело почино у стању урачуњивости па суд није имао услове да изрекне мању казну.

Судија је казао да се вијеће одлучило за најстрожију и максималну казну. Вијеће је овом приликом продужило притвор оптуженом.

Бранилац Станивуковића адвокат Стојан Вукајловић најавио је жалбу.

- Ово је правни нонсенс и сво вријеме се говори о насиљу у породици, а осуђен за тешко убиство. Суд није узео у обзир ни једну олакшавајућу околности - рекао је Вукајловић.

Према пресуди Станивуковић је злочин починио 20. јула прошле године у Александровцу код Лакташа. Станивуковићу се на терет ставља да је, на очиглед жртвине кћерке Слађане, Милицу полио бензином и запалио упаљачем. Задобила је тешке опекотине од којих је подлегла.

У оптужници се наводи да је Станивуковић од 2010. злостављао Милицу, тако што ју је тукао и психички малтретирао, бранећи јој да га напусти и да било коме прича о томе.

- Када је оштећена, током 2012. године, успјела да побјегне код мајке у Аустрију, оптужени је запалио кућу њеног очуха у Мрчевцима код Лакташа. Из страха за живот кћерке, која је остала да живи и ради у Лакташима, она се вратила оптуженом и наставила с њим да живи у ванбрачној заједници - наводи се у оптужници.

Појашњава се да је 20. јула прошле године  Станивуковић аутомобилом "пежо 406" пратио Милицу и њену кћерку на путу Мрчевци - Александровац. 

Када им је пришао, изашао је из возила носећи пластичну флашу, са 1,5 литара бензина.

- Милица је у том моменту почела да бјежи, али је оптужени сустигао и полио бензином по глави и тијелу. Потом ју је запалио отвореним пламеном из упаљача, свјестан да ће тако проузроковати њену смрт, што је и хтио.

Милица је задобила опекотине 2. и 3. степена по глави, леђима и рукама. 

Хоспитализована је у УКЦ Републике Српске где је преминула 3. августа.

Досије

Станивуковић је осуђиван раније. Он је само двије седмице прије напада на ванбрачну супругу Милицу, осуђен у Окружном суду у Бањалуци на три године затвора због продаје дроге.

Према тој пресуди Станивуковић и саучесници су током 2013. и 2014. године узгајали марихуану на подручју Српца и Градишке, коју су потом препродавали.

Против њих је покренута истрага током које су прикривеним истражиоцима МУП РС, са кодним именима "Зока" и "Ана", нудили на продају наркотике у вриједности од 50.000 евра.

Станивуковић је тог кобног дана два сата прије убиства пријављен због насиља у породици.

Милица га је пријавила и полиција  је изашла на мјесто те га само упозорила јер је тада поступајући тужилац одлучио да нема основа за притвор и да нема елемената кривичног дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана