Славица Ињац на свједочењу: Бивши гувернер Хрватске банке савјетовао Бобара у прикривању малверзација

Небојша Томашевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Бивша директорица  Агенције за банкарство Републике Српске Славица Ињац, коју терете за несавјесно пословање у случају „Бобар банка“ , рекла је да је бивши гувернер Хрватске (народне) банке савјетовао Гаврила Бобара како да манипулише и прикрива стварно стање у банци да то не уочи Агенција.

Она је у бањалучком Окружном суду као свједок одбране истакла да је био велики несразмјер у књиговодственом и стварном стању у „Бобар банци“ која је имала и дупле књиге и прикривала одређене ствари и документацију.

- Тек по увођењу привремене управе откривено је да постоје дупле књиге и да је кредитна изложеност према повезаним лицима у банци већа од дозвољене. У књигама је та изложеност на дан 31. 12. 2012. била у границама дозвољеног 39.7 одсто, а Агенција је касније утврдила да је она чак 80 одсто-казала је Ињац.

Појаснила је да је тако у књигама стајало да је кредит који је Бобар банка дала „Аутосемберији“ био шест милиона, а утврђено је да то предузеће дугује пет пута више односно 32 милиона.

Према њеним ријечима кредити које је Бобар банка дала крајем 2013. године преко Хрватске и из депозита у Црној Гори од 47 милиона марака уназадило банку. Нагласила је да Агенција није могла да има увид у оно што је банка скривала и за постојање  дуплих књига.

Истакла је да је привремена управа  у банку уведена чим су се за то стекли законски услови, те да су неке ставри откривене тек послије тога.

- Банка до краја 2013. године је испуњавала своје обавезе и у њеним извјештајима за ту и 2013. годину било је све у реду као и код других банака. Када је Агенција утврдила одређене неправилности наложене су и мјере, а једна од њих је и докапитализација. Банка је то испоштовала, али се испоставило на неправилан начин-рекла је између осталог Ињчева.

Она се присјетила да је власник банке Гаврило Бобар долазио у Агенцију са сарадницима и обећавао да ће урадити докапитализацију и продати банку.

Међутим, како је казала, Агенција је мјере према банци предузимала у складу са оним што се утврди контролама из документације.

Њеним свједочењем окончан  је доказни поступак у овом случају, а изношење завршних ријечи тужилаштва и одбране биће у  јануару.

Ињац терете за несавјесно пословање јер је од јула 2009. године па до новембра 2014. године имала сазнања да "Бобар банка" послује с великим кредитним ризиком, али и поред тога није ништа предузела иако је била дужна да реагује. Према оптужници због велике кредитне изложености према повезаним лицима, те пласирања лоших кредита причињена је штета од 122.5 милиона марака, а Бобар банка је пропала те су оштећене бројне фирме, општине, фондови. Оптужницу против Ињац и још 15 особа  је подигло Тужилаштво БиХ. Према тој оптужници група се терети да је од 10. јула 2009. до 27. новембра 2014. године дјеловала као злочиначка организована група која је финансијским криминалом и разним злоупотребама начинила штету од 122,5 милиона КМ за који новац је оштећена Бобар банка. Предмет против Ињчеве пребачен је у Окружни суд у Бањалуци због њене болести, а Републичко тужилаштво недавно је измијенило оптужницу па је њој на терет стављено блаже кривично дјело несавјесно пословање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана