Саслушан први свједок на суђењу оптуженим у предмету "Корона уговори": Зељковић слагао полицајцима да ће доћи на претрес

Н. Т.
Foto: Дражан Оскар Подеровић

БАЊАЛУКА – Бивши директор Института за јавно здравство Републике Српске (ИЈЗ) Бранислав Зељковић није био у тој установи када је полиција упала на претрес половином септембра 2021. године, а на позив секретарице је рекао да брзо долази и више се није јављао.

То је данас у наставку суђења Зељковићу и још четворици оптужених у бањалучком Окружном суду навела републички јавни тужилац Сања Тадић -Стојисављевић. 

Истакла је да је Зељковић тек четири сата касније послао СМС поруку: „Тек сам сад ухватио мрежу. Јавите колегама из МУП-а РС да сам ван БиХ на прегледу". 

Током претреса постојао је и налог за Зељковићево хапшење, а како је критичног дана био недоступан, тврдило се да је у бјекству. 

Накнадно се сам предао полицији уз образложење да је за тај дан имао заказан љекарски преглед у Београду. 

Осим Зељковића у овом случају познатом као "корона уговори" оптужени су директори фирми "Проконтрол" из Бањалуке Славко Бојић и "Промединг" из Лакташа Драган Дубравац, те власник Туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић. 

Оптужницом је обухваћен и бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија" Сани Црљић.

Свједок

Током суђења саслушан је  начелник Службе за економско-финансијске послове у ИЈЗ Драган Обрадовић који је истакао да је закључком Владе РС током ванредне ситуације изазване вирусом корона, ИЈЗ задужен за све јавне набавке за потребе здравственог система у Српској.

"То је био огроман посао, а до тада смо имали запосленог само једног референта за јавне набавке. Комисија за набавке је ретроактивно добијала комплетну документацију о набавци са већ потписаним уговором на којем је био факсимил директора Зељковића" рекао је свједок Обрадовић и у више наврата подвукао како су се поступци набавке, у то вријеме, проводили за дан-два, због велике хитности и брзине, као и да је постојао огроман притисак, недостатак маски, стотине позива из УКЦ РС и других болница

Говорећи конкретно о набавци 50.000 медицинских респираторних маски, свједок је навео да је понуђач прво била фирма "Проконтрол", а затим понуду доставила група понуђача коју су чинили "Проконтрол" и "Промединг", што је било супротно одредбама о преговарачком поступку Закона о јавним набавкама РС.  

Уводне ријечи

Прије свједока тужилац Сања Тадић - Стојисављевић окончала је изношење уводне ријечи, као и одбрана оптужених.

"Саслушањем свједока и материјалним доказима показаћемо да је новац грађана нерационално кориштен те да су коруптивним радњама Зељковић и други оптужени буџет Српске оштетили за најмање 1,3 милиона марака злоупотребама при набавци медицинске опреме у вријеме пандемије вируса корона" рекла  је Тадић – Стојисављевић 

Како је истакла тужилаштво има велику одговорност да докаже коруптивне радње како би се вратило повјерење грађана и превентивно утицало на носиоце јавних функција да се овакве радње више не би дешавале.

Одбрана Зељковића је казала да су набавке вршене у нужди, да је постојао велики притисак и страх од пандемије која је харала и односила људске животе и да се радило о периоду прекида токова, дивљања цијена, отимања робе. 

 

Његов адвокат Јадранка Ивановић сматра да тужилац није поступала у складу са законом  да са једнаком пажњом третира доказе који иду на штету оптуженог, као и оне који му иду у корист. 

Она је најавила нова вјештачења уз оцјену да су "износи неосновано напуцавани". Одбрана Славка Бојића сматра да је цијели поступак био "оркестриран", те најавио "фрапантна сазнања о онима који су кумовали оптужници".

"Оптужница против Бојића је унапријед осуђена на пропаст. Нејасна је и неразумљива. Апсурдно је да се оптужени терети за увећање цијена које одређује тржиште, а не они. Бојића терете за испоруку маски по 6.9 КМ по комаду и за штету од 241.526 КМ, а он је у набавку маски уложио 600.000 КМ"рекао је Толимир и додао да је поменута цијена маски у то доба била најнижа на тржишту и да су цијене маски у то доба биле и по 10 КМ по комаду.

Истакао је да је његов брањеник притискан да призна кривично дјело и да каже да су у свему учествовали људи из врха власти. Толимира је више пута упозорио предсједник судског вијећа Драган Улетиловић да се не понавља те да каже концепт одбране и има ли доказа, а не да износи ствари које раније износио у приговорима на оптужницу.

Бранилац Црљића, адвокат Жељко Вишић да су докази тужилаштва у односу на његовог брањеника ирелевантни те да је једини свједок против њега незаконито испитан.  

Одбрана Марковића придружила се осталим адвокатима у завршној ријечи тврдећи да ће доказати да он ниоје починио кривично дјело. Душка Богојевић, која заступа Дубравца,  истакла је да је све засновано на претпоставкама без чврстих доказа те се такође придружила излагању осталих колега.

Оптужница

Зељковића и остале оптужене терете злоупотребе у поступцима јавних набавки за вријеме епидемије корона вируса којим је Република Српска оштећена за најмање 1,3 милиона марака. 

Према наводима оптужнице у односу на набавну, продајна цијена заштитних маски увећана је и до 1.553,49 одсто медицинских заштитних одијела за 351,38 одсто , а термалних камера  за 198,30 одсто.

Подука

Адвокат Јадранка Ивановић истакла је да је судија за претходно саслушање када је вратио оптужницу на дораду подучио тужиоца шта да ради.

"Умјесто да отклони нејасноће и недостатке оптужнице, судија је на шест страна подучио тужиоца шта му недостаје, шта треба да садржи оптужница-казала је Ивановићева и истакла да жели да вјерује у независност и непристрасност суда и вијећа које суди у овом случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана