Приказани докази из истраге о ликвидацији Славише Ћулума: Одузете хлаче нису кориштене током убиства

Небојша Томашевић
Приказани докази из истраге о ликвидацији Славише Ћулума: Одузете хлаче нису кориштене током убиства

БАЊАЛУКА - Маскирне хлаче које су одузете током истраге убиства Славише Ћулума (36) нису носиле особе које су, како тврди оптужница, побјегле мотоциклом након овог злочина.

Ове хлаче показане су у судници бањалучког Окружног суда на суђењу Синиши Шакићу званом Кинез (36). 

Током тога пуштен је и видео снимак особа на мотоциклу за које Тужилаштво тврди да су починиоци злочина.

- Када погледамо снимак, видимо да возач и сувозач на мотоциклу не носе такве хлаче - рекао је Шакићев бранилац Небојша Пантић.

Тужилац Сњежана Петковић је истакла да и не тврди да су те хлаче као и остала одузета одјећа и кациге кориштене у извршењу злочина. 

Након тога одбрана је одустала од извођења других доказа, односно приказивања кацига и друге гардеробе одузете током истраге и њиховог поређења са снимком.

- Нема смисла да то гледамо и поредимо ако тужилац каже да то није кориптено у злочину. Немамо шта да оспоравамо - рекао је Пантић.

Петковићева је након тога казала "Па то сте знали и раније" те је појаснила да је гардероба одузета јер су на њој нађени трагови барута.

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић казао је да је прихватио ДНК вјештачење како је тражила одбрана оптуженог Шакића и повукао раније издату наредбу за тај посао. Према тој одлуци, Институт за судску медицину при Медицинском факултету у Београду вјештачиће узорак који су користили вјештаци Тужилаштва из  Биолошког факултета у Београду.

- Такође, биће узет неспорни ДНК од Шакића како би се упоредио са спорним ДНК профилом добијеним вјештачењем - рекао је Јукић.

Осим овога, према новој наредби за вјештачење, Институту ће на анализу бити достављени записи, односно "електроферограми" који су настали током вјештачења спорних трагова с лица мјеста, а које је користио Биолошки факултет у Београду.

- Суд сматра да се Институт не треба да изјашњава о начину изузимања биолошких трагова за ДНК анализу са мјеста убиства као ни начин на који су  трагове изузели вјештаци Биолошког факултета - појаснио је Јукић.

Тужилаштво терети Шакића да је са непознатом особом усмртио Ћулума 15. маја 2020. године. Према оптужници, тада су на њега у шуми у Драгочају  из двије аутоматске пушке испалили 22 хица. 

ЈУКИЋ

Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић истакао је да он на снимку особа које се возе на мотоциклу види да хлаче који на себи има сувозач  дефинитивно нису оне које су показане у судници као доказ.

- Види се на снимку да сувозач има свјетлије хлаче и да немају дезен као показане. Прва особа на мотоциклу има тамне хлаче и не може се видјети какве су нити њихов дезен - рекао је Јукић. 

Тужилац Сњежана Петковић је казала да судија не би требало да на суђењу износи став и закључак. Јукић је одогворио да то није став, већ "ствар очију", односно оног што види на снимку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана