Пала још једна оптужница Републичког тужилаштва: Нема доказа о малверзацијама "тешким" 1,76 милиона КМ

Небојша Томашевић
Пала још једна оптужница Републичког тужилаштва: Нема доказа о малверзацијама "тешким" 1,76 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Саво Добријевић, Ристо Тривун и Биљана Грујић у бањалучком Окружном суду ослобођени су оптужби да су из Ауто клуба “Ретро” у Лакташима разним злоупотребама и утајом пореза незаконито извукли 1,76 милиона марака.

Ослобађајућа пресуда је изречена јер Суд сматра да Републичко јавно тужилаштво није доказало да су оптужени починили кривична дјела која су им стављена на терет.

Добријевић је био оптужен за продужено кривично дјело утаја пореза и доприноса и помагање у извршењу  злоупотребе овлашћења у привреди.

Тривуна је оптужница теретила за злоупотребу овлашћења у привреди, а Грујићеву за помагање у извршењу тог кривичног дјела.

Према оптужници коју је подигло Републичко јавно тужилаштво,  Добријевић је као овлашћено лице Ауто-клуба “Ретро” Лакташи избјегао плаћање  пореза и доприноса у укупном износу од 1,76 милиона КМ.

Тривуну и  Грујићевој је оптужницом на терете стављено да су се договорили са Добријевићем да Ауто-клуб искористе за незаконито извлачење средстава из друштва.

Оптужница је Добријевића теретила да је од 1. јануара 2010. године до 31. децембра 2015. године  у Александровцу, Бањалуци и другим мјестима у Републици Српској као предсједник и лице овлашћено за заступање Ауто-клуба „Ретро“ Лакташи у више наврата  избјегао плаћање пореза прописаних пореским законодавством РС и доприноса здравственог и пензијског осигурања.

Како се наводи, то је чинио не дајући тражене податке о свом стеченом опорезивом приходу и о другим чињеницама које су од утицаја за утврђивање оваквих обавеза.

Тривун као директор “Сарајево осигурања” д.д., Филијала Бањалука, и Грујићева као организатор Одсјека књиговодства са АОП и општи послови и в.д. директора филијале су, према  оптужници, као одговорна лица  током 2013. године у Бањалуци кршили прописе о осигурању  и правила пословања у односу на располагање, кориштење и управљање имовином друштва. То су, како се наводи, чинили у намјери прибављања противправне имовинске користи за друштво  договорили са Добријевићем  да Ауто-клуб “Ретро” Лакташи  искористе за незаконито извлачење средстава из друштва.

Уговорили су наводно спонзорисање клуба у износу од 795.000 КМ, са стварном намјером да већи дио ових средстава клуб врати тако што ће извршити појединачне уплате у  различитим износима на банковне рачуне радника „Сарајево осигурања“ и других лица.

Та средства била би употријебљена за привлачење клијената филијале, давањем незаконитих попуста и погодности приликом закључивања уговора о осигурању од ауто-одговорности, а да дио Добријевић задржи за себе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана