Осуђен директор добојске Болнице: 10 мјесеци затвора због набавке лоших заштитних одијела и погрешних наочала

Небојша Томашевић
Осуђен директор добојске Болнице: 10 мјесеци затвора због набавке лоших заштитних одијела и погрешних наочала

БАЊАЛУКА - Директор Болнице „Свети Апостол Лука“ у Добоју Младен Гајић осуђен је у бањалучком Окружном суду на 10 мјесеци затвора због несавјесног рада у вези са набаком медицинске опреме током пандемије вируса корона.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је он закључио са Републичким тужилаштвом.

У казну му је урачунато вријеме које је провео у притвору од скоро три мјесеца тако да неће морати да иде иза решетака, јер остатак казне према закону може да купи.

Гајић је раније самоиницијативно исплатио 82.320 КМ одштете за штету која је кривичним дјелом причињена буџету града Добоја.

Благоје Драгосављевић, предсједник судског вијећа које изрекло пресуду истакао је да је суд утврдио да има довољно доказа да је оптужени починио несавјестан рад у служби.

- Оптужени је исплатио одштету причињену кривичним дјелом и према закону казна се може ублажити када оптужени надокнади штету. Оптужени је неосуђиван и с обзиром на то да је отклонио штетну посљедицу причињену кривичним дјелом, суд смактра да је казна од 10 мјесеци затвора адекватна и постиће се сврха кажњавања - казао је судија Драгосављевић.

Образлажући споразум републички тужилац Сања Тадић Стојисављевић истакла  је да је казна адекватна тежини кривичног дјела и околностима под којима је почињено.

- Оптужени је исплатио штету причињеним кривичним дјелом и од почетка је сарађивао са тужилаштвом. У оваквим околностима закон предвиђа ублажавање казне до три мјесеца, а оптуженом је она ублажена за два мјесеца. Сматрамо да ће се постичи сврха кажњавања - рекла је тужилац Тадић Стојисављевић.

Нагласила је да је у почетку вођена истрага за злоупотребу службеног положаја, али прикупљени докази су показали да се  ради о несавјесном раду. Истрага је показала да у овом случају није почињено коруптивно кривично дјело.

Гајићев адвокат Синиша Микић нагласио је да је њего клијент од почетка сарађивао и није спорио радње које му се стављају на терет.

- Никад наије осуђиван нити прекршајно кажњаван. Од почетка је сарађивао и самоиницијативно је платио одштету. Казао је да то жели да уради ради својих грађана како нико не би био оштећен -рекао је Микић.

Гајић је истакао да се слаже с мишљењем адвоката и да признаје кривицу за оно што је урадио те да нема доказа да је починио коруптивно кривично дјело.

Гајића је тужилаштво теретило да је спровео поступак јавне набавке заштитних одијела и маски за потребе болнице, као и за ЈУ „Дом за старија лица Добој“ преговарачким поступком без објаве обавјештења о набавци, укупне вриједности 136.918 КМ са ПДВ-ом. Према оптужници, свјесним кршењем закона и других прописа и пропуштањем надзора, који се огледа у томе да је умјесто уговорене медицинске испоручена немедицинска роба, оштетио буџет града Добоја за 82.320 КМ. Ради се о разлици између набавне и крајње продајне цијене опреме. Гајић је уговор о набавци заштитних одијела и маски закључио са агенцијом “Травел фор фан” д.о.о Бањалука, која није испуњавала квалификационе услове за учешће у предметној набавци, јер се ради о путничкој агенцији. Тако су умјесто заштитних одијела болници испоручена она без декларације и адекватне заштите, а умјесто професионалних заштитних наочара, наочаре за варење.

Трошкови

Младен Гајић је пресудом обавезан да плати судске трошкове од 500 КМ, као и судски паушал од исто толико новца.

Судија Благоје Драгосављевић казао је да је Правобранилаштво Репулике Српске повукло захтјев за надокнаду штете у овом случају јер је оптужени то већ измирио и платио 82.320 КМ одштете.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана