Оптужени опет признали да су тражили мито за посао у „Електропреносу“, судија одбио споразуме

Небојша Томашевић
Оптужени опет признали да су тражили мито за посао у „Електропреносу“, судија одбио споразуме

БАЊАЛУКА – Винко Ђурагић, Желимир Роквић и Далибор Симић, које терете да су од Саше Р. тражили 15.000 КМ како би га запослили у „Електропреносу БиХ“, поново су закључили споразуме о признању кривице, али их је и овај пут судија Благоја Драгосављевић одбио због неадекватних казни.

Новим споразумима било је предвиђено да им се изрекне по година затвора што је минимална казна за кривично дјело које им се ставља на терет. Осим затворске, у споразумима су биле предвиђене и новчане казне и то 5.000 КМ, за Ђурагића, 4.000 КМ за Роквића и 3.000 КМ за Симића.

Ђурагић  је био извршни директор у поменутој компанији и сада је у пензији, а Симић је радио као монтер. Роквић је запослен у Градској управи Бањалука. Ранијим споразумима које је суд одбацио било је предвиђено да Ђурагић добије 10 мјесеци, Роквић девет, а Симић осам мјесеци затвора што је испод законског минимума.

Судија Драгосављевић је истакао да сматра се да се ни са казнама у новим споразумима не би постигла сврха кажњавања.

- Исто је образложење као и за раније одбацивање споразума. Такође, овакве казне не могу утицати на сврху кажњавања у погледу генералне превенције - казао је Драгосављевић.

Након одбацивања споразума, бранилац Ђурагића и Роквића адвокат Миленко Љубојевић затражио је изузеће судије,  а у томе му се придружио и Симићев адвокат.

Након тога суђење је прекинуто, а одлуку о захтјеву донијеће Окружни суд у Бањалуци и зависности од ње суђење ће данас бити настављено или прекинуто док се не изабере нови судија ако се захтјев одбране прихвати.

Према оптужници, Ђурагић, Симић и Роквић су од Саше Р. из Добоја тражили 15.000 КМ како би му омогућили да се запосли као монтер у "Електропреносу БиХ" .

Како се наводи то се десило крајем октобра 20201. године након што је објављен конкурс за запошљавање више радника у поменуту компанију.

У оптужници стоји да се Ђурагић прво састао са Роквићем преко кога је за себе захтијевао награду да би коришћењем свог службеног положаја посредовао у запошљавању пријављених на конкурс.

Додато је да му је предао списак са подацима кандидата, захтијевајући за себе 10.000 КМ за кандидате са високом стручном спремом и 8.000 КМ за оне са средњом стручном спремом. Роквићев задатак је био да контактира кандидате и пронађе оне који су вољни да плате наведени износ, а он је потом списак предао Симићу, како би остварио контакт с кандидатима и од њих тражио новац. Додаје се да су „ како би се уградили“ износ увећали  на 13.000 и 15.000 КМ зависно од стручне спреме како  а разлику су, у складу с договором, требали подијелити на "равне части".  Набавили су и мобилне телефоне, па је Симић позвао кандидата Сашу Р. и представио се као Жељко испред комисије и захтијевао 15.000 КМ како би посредовао у његовом запошљавању те му рекао да „мора да се одлучи најкасније до сутра“.

Саша Р.  му је накнадно послао поруку: "Донио сам одлуку, пристајем", па су се састали у једном тржном центру у Бањалуци. Међутим, Саша Р. је све пријавио полицији, а тројица оптужених су ухапшени у акцији "Напон".

Тужилац

Образлажући казне предвиђене у новим споразумима Републички тужилац Сања Тадић – Стојисављевић истицала  је да сматра да су оне адекватне и да се њима може да постигне сврха.

- Казне нису ублажене иако је за то било основа и сматрамо да су адекватне тежини кривичног дјела и околностима под којима је почињено. Оне су  у складу са казненом политиком овог суда за коруптивна дјела. Радомир и Мирослав Милановић осуђени су за исти облик кривичног дјела на годину, односно осам мјесеци затвора - рекла је тужилац Тадић Стојисављевић те истакла да не види отежавајуће околности код оптужених.

Подсјетила је и  да је судија Основног суда Небојша Пејовић осуђен у Окружном суду на годину затвора за коруптивно дјело. Поменути судија је осим затворске добио и новчану казну од 40.000 КМ, што тужилац није поменула. Одбрана оптужених придружила се тужиочевом објашњењу те такође истакла да су казне адекватне и да је суд требао да их прихвати.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана