Oдгођено саслушање вјештака у предмету против адвоката Стојана Вукајловића

Небојша Томашевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Саслушање вјештака архитектонско грађевинске струке Сандре Божић у бањалучком  Окружном суду у предмету против оптуженог адвоката Стојана Вукајловића је одгођено. Разлог за то је што је њезин налаз урађен за други судски предмет а не за овај.

Бањалучког адвоката Вукајловића терете да је помогао судији Небојши Пејовићу у повреди закона те да је извршном поступку незаконито купио неркетнине вриједне 566.800 КМ за дупло мању цијену од процјењене. Тужилаштво је  у том предмету против судије издало наредбу за поменуто вјештачење које намјерава да користи против Вукајловића. Одбрана оптуженог је  истакла да се не може корисити наредба и вјештчење из једног за други предмет те је тражила да се то одбије као доказ.

Предсједник судског вијећа Окружног суда  Бранимир Јукић одлучио је да се саслушање вјештака одгоди, а о приговорима одбране ће да одлучи накнадно. Адвокат Драган Толимир је истакао да је иста ситуација и с форензичким вјештачењем  те сматра да су  ти докази незаконити. Свједок тужилаштва Жељко Кекић, који је учестовао у изврном поступку на којем је адвокат купио некретнине, казао је да је њему  судија Пејовић рекао да не може да учествује.

- Казао је да нисам исправно уплатио депозит јер је требало да се за сваку некретнину плати посебно. У огласу за  лицитацију је писало да се мора платити само 10.000 КМ депозита и то сам урадио. Оптужени је једини платио исправно, а ми остали учесници нисмо - рекао је Кекић.

Адвокат  Владо Адамовић је нагласио да је свједок није саслушан у истрази против оптуженог већ против судије Пејовића, па је то незаконит доказ.

Вукајловића терете да је купио шест некретнина за 283.400 КМ уи извршном поступку над непокретностима против извршеника Милоша Шмитрана из Бањалуке познатог као "неодољиви љубавник". Вриједност некретнина је била процијењена на 566.800 КМ. Извшним поступком предсједавао је судија Пејовић с којим је адвокат договорио да се пријави као понуђач и уплати законом прописано обезбјеђење за сваку некретнину. Судија је због маверзација осуђен на годину затвора и 40.000 КМ новчане казне због трговине утицајем и повреде закона од стране судије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана