Елезу одређен притвор од три године

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО - Суд БиХ прихватио је захтјев Тужилаштва БиХ и Дарку Елезу, који је оптужен у предмету "Лутка", одредио притвор у трајању од три године, потврдио је Срни тужилац БиХ Дубравко Чампара.

"Одређен му је притвор у предмету `Лутка`, како смо и тражили, и на ову одлуку Суда БиХ Елез и његов адвокат имају право жалбе", појаснио је Чампара.

Тужилаштво БиХ је на јучерашњем рочишту затражило да Дарку Елезу буде одређен притвор у трајању од три године због кривичних дјела за које га терети у предмету под називом "Лутка", након што је Елез изручен из Србије у БиХ.

Почетком марта, пошто је Дарко Елез изручен из Србије у БиХ, одлучено је да му притвор не може бити одређен због предмета "Лутка", али му је притвор одређен због кривичних дјела која је документовао МУП Републике Српске.

Елеза чека суђење пред Судом БиХ по оптужбама и за низ кривичних дјела на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су мафијашка убиства, изнуде, застрашивање и друга кривична дјела, а изручен је из Србије, гдје је живио након издржане затворске казне у Србији.

За Елеза је потврђена оптужница из случаја "Лутка" која га терети за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дјела међу којима су тешка убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дјела почињена у периоду од 2005. до 2009. године.

Изручење по овим оптужбама судови су раније одбили, јер тада није био на снази уговор о изручењу између Србије и БиХ.

Сенад Крехо, адвокат Дарка Елеза, рекао је Срни да га је клијент обавијестио да му је одређен притвор од три године, али да адвокатски тим још није добио рјешење, те најавио жалбу Апелационом вијећу Суда БиХ и Уставном суду БиХ.
Он је изразио наду да ће рјешење о притвору Елеза адвокатски тим добити данас.

"У том рјешењу, како ми је он (Елез) данас испричао, наведено је да се Суд уопште не осврће на Споразум Србије и БиХ, односно гаранције Вишег суда у Србији, које још важе", истакао је Крехо.

Крехо је рекао да они сматрају да те гаранције још важе, јер како наводи, једнократним актом Министарства унутрашњих послова Србије Елезу је одузето држављанство.

"Елезу МУП Србије није дао гаранције, него је те гаранције дао Виши суд у Београду, као представник Србије. Уложићемо жалбу на тим основама и Апелационом вијећу Суда БиХ и Уставном суду БиХ, јер су прекршена Елезова права на поштовање уговора Србије и БиХ", рекао је Крехо и додао да сматра да тај уговор још важи јер није укинут.

Он тврди да је трагично да се одређује притвор на основу јучерашњег рочишта, а да постоји притвор за нова дјела.

"По закону не могу егзистирати два притвора. Они су јуче требали укинути притвор који већ постоји за нова дјела, а одредити му по овом у предмету `Лутка`", појаснио је Крехо.

Крехо је рекао да је рок за жалбу три дана и да ће бити упућена апелација Уставном суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана