Зељковић и остали осумњичени за злоупотребе остају иза решетака

Н.Т.
Зељковић и остали осумњичени за злоупотребе остају иза решетака

БАЊАЛУКА - Директор Института за јавно здравтсво Бранислав Зељковић и остали осумњичени за злоупотребе у поступцима јавних набавки ове установе остају у притвору.

Како "Глас Српске" сазнаје Окружни суд у Бањалуци је одбио жалбе њихових адвоката на ту мјеру као неосноване тако да они остају иза браве. 

Осим Зељковића на мјeсец дана притворени су власник туристичке агенције "Травел фор фан" Саша Марковић, те директори фирми "Промединг" Драган Дубравац и "Проконтрол" Славко Бојић.

Према нашим сазнањима, као недозвољена је одбијена и жалба Републичког тужилаштва, а које је, уз остале тачке, тражило да се осумњиченима притвор одреди и због узнемирења јавности.

Зељковића Републичко тужилаштво терети за злоупотребу службеног положаја или овлашћења тешку око 790.000 КМ.  Бојића и Дубравца терете за помагање у поменутом кривичном дјелу, као и за злоупотребу у поступку јавне набавке, док се Марковић  терети за помагање у злоупотреби службеног положаја. Кривична дјела су починили у поступцима набавке медицинске опреме и средстава за спречавање и сузбијање корона вируса и болести "ковид19".

Зељковића и остале сумњиче да су починили злоупотребе приликом куповине медицинских маски и заштитних одијела за Институт, а која су плаћана по вишеструко вишим цијенама од тржишних. Тако су маске набављане по 0.36 КМ по комаду, а Институту фактурисане по цијени од 6.9 КМ. Заштитна одијела су купована по 22.5 КМ, а фактурисана по цијенама од 50 КМ. 

Више цијене маски правдали су дуплим фактурама, а умјесто медицинских испоручена су немедицинска одијела док уз маске достављен је сертификат који не потврђује да се не ради о медицинској, већ о личној заштитној опреми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана