Вјештак презентовао налаз на суђењу Славици Ињац: Агенција за банкарство одговорна за пропаст Бобар банке

Небојша Томашевић
Вјештак презентовао налаз на суђењу Славици Ињац: Агенција за банкарство одговорна за пропаст Бобар банке

БАЊАЛУКА - Агенција за банкарство Републике Српске у великој мјери сноси одговорност за посрнуће Бобар банке чији је менаџмент годинама сам себи и својим фирмама додјељивао кредите, те одобравао лоше пласмане.

Рекао је ово јуче на суђењу бившој директорки поменуте агенције Славици Ињац, вјештак тужилаштва економске струке Радомир Шалић. 

"Агенција за банкарство није дубље улазила у одлуке руководства банке о кредитима нити је детаљно анализирала појединачне кредите. Имали су сазнања о лошим кредитима. Мој утисак је да није довољно спроведено мјера и активности да се избјегне хаос" рекао је у бањалучком Окружном суду вјештак Шалић, образлажући свој налаз који, како је рекао, урадио прије шест година.

Истакао је да је Агенција за банкарство РС у датом моменту урадила све што се могло и да је налагала да се одређене ствари поправе и евидентирају повезана лица. Шалић је потврдио да је прегледом документације Бобар банке утврдио да је било некњижених гаранција за кредите, али да за то Агенција за банкарство РС ипак није знала.

Додао је да је надзорни и управни одбор Бобар банке годинама пласирао лоше кредите и да је његово мишљење да је те одборе требало распустити још прије неколико година.

"Ти људи су пласирали кредите својим фирмама. Одобравали су лоше пласмане. Имате случај да кредитни одбор и одјељење ризика банке дају мишљење да кредит не буде одобрен, а надзорни одбор га одобри. Новац је краден и из благајне је нестало око 10 милиона марака. Имате фиктивне налоге слања новца у одређене пословнице банке, али немате потписа да је новац примљен"рекао је, између осталог, Шалић.

Према његовим ријечима, Агенција за банкарство РС је знала са каквим људима у банци има посла те тој установи замјера што није распустила и разријешила менаџмент банке. 

Против Ињчеве и још 15 особа оптужницу је подигло Тужилаштво БиХ, а предмет против ње пребачен је у Окружни суд у Бањалуци због њене болести. Оптужену групу терете да је од 10. јула 2009. до 27. новембра 2014. године дјеловала као злочиначка организована група која је финансијским криминалом и разним злоупотребама начинила штету од 122,5 милиона КМ за који је оштећена Бобар банка. 

Ињчеву терете да је још од јула 2009. године имала сазнања да Бобар банка послује с великим кредитним ризиком, али и поред тога није ништа предузела иако је била дужна да реагује.

Републичко тужилаштво недавно је измијенило оптужницу па је Ињчевој на терет стављено блаже кривично дјело несавјесно пословање.

ДЕПОЗИТИ

Вјештак Радомир Шалић је истакао да до данас нико од физичких и правних лица ко је имао више од 50.000 КМ депонованих у Бобар банци није добио свој новац.

"Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБ) изгубила је 55 милиона КМ у Бобар банци. Тужно је и чудно како је ИРБ постала акционар једне тако мале приватне банке" рекао је Радомир Шалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана