Полиција спријечила хакере да од добојске фирме украду скоро 150.000 КМ

Срна
Полиција спријечила хакере да од добојске фирме украду скоро 150.000 КМ

ДОБОЈ - Брзом реакцијом полиције спријечена је компјутерска превара добојске фирме и пресретнута и спријечена неовлаштена трансакција 146.733 КМ коју су преваранти "хакери" покушали да преусмјере на свој рачун у банци Лондону, потврђено је "Гласу Српске"

Из Полицијске управе Добој, саопштено је да им је овај случај пријављен 25. маја те да је брзом реакцијом спријечен трансфер новца.

- Пријављено је да је извршена превара приликом трансакције новца на штету једног привредног друштва из Добоја. Како је наведено у пријави пресретнута је имејл кореспонденција између привредног друштва из Добоја и привредног друштва из Словеније. Брзом реакцијом полицијски службеници су зауставили трансакцију и тиме спријечили да наведено привредно друштво из Добоја буде оштећено за износ од 146.733,13 КМ-наводи се у саопштењу полиције.

Додаје се да је провјерама утврђено да је приликом комуникације између наведених привредних друштава неко пресрео имејл и измијенио број жиро рачуна и број свифт кода. Како нам је појашњено тако је износ од 146.733 КМ био пребачен на приватни рачун отвореног код једне банке у Лондону.

Брзом реакцијом полиције спријечена је реализација трансакције, односно да пребачени новац буде исплаћен са рачуна на који је неовлаштено легао.

- Након тога је  сав уплаћени износ враћен на рачун привредног друштва из Добоја. О свему је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Добој који се изјаснио да наведено има обиљежје кривичног дјела компјутерска превара у покушају – рекли су нам у полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана