Оптужница против пет лица због ометања истраге о смрти Џенана Мемића

Срна
Foto: tuzilastvobih.gov.ba

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против пет лица због ступања у криминалну групу ради прикривања доказа и оматања истраге страдања Џенана Мемића у општини Илиџа.

Оптужени су Зијад Мутап, Алиса (Мутап) Рамић, Хасан Дуповац, Јосип Барић и Муамер Ожеговић, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Они су оптужени да су од 8. фебруара 2016. приступили групи за организовани криминал, коју је формирао Зијад Мутап и други, ради прикривања доказа о начину на који је Џенан Мемић задобио тешке повреде опасне по живот у Великој Алеји у општини Илиџа, усљед којих је недуго послије, 15. фебруара, преминуо у Клиничком центру Сарајево.

У оптужници се наводи да су оптужени прикривали починиоца и фингирали доказе прикривањем њима познатих чињеница, те предузимали радње са циљем прикривања стварног начина на који је Мемић задобио тешке повреде опасне по живот.

Према наводима оптужнице, према претходном договору Зијад Мутап је остваривао контакте са више лица, међу којима са оптуженима, који су лично као и у договору с њим и његовим упутствима починили незаконите радње како би прикрили починиоце и начин страдања Мемића.

На терет им је стављено да су неовлаштено и без наредбе надлежног суда изузимали доказе у виду снимака видео-надзора, неовлаштено фингирали и подметали доказе који то стварно нису, наводили полицију Кантона Сарајево на доношење и потписивање аката који не одговарају утврђеном чињеничном стању, те достављали фингиране доказе на вјештачења приказујући исте као стварне.

На тај начин оптужени су ометали и усмјеравали истрагу у погрешном смјеру, прикривали чињенице које су им познате, уништавали доказе прикупљене са мјеста догађаја у намјери да прикрију стварне починиоце и стварни начин на који је Џенан Мемић задобио тешке повреде од којих је преминуо.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 88 свједока, од којих су за 16 додијељене мјере заштите, као и прилагањем око 150 доказних материјала.

Оптуженима је на терет стављен организовани криминал у вези са кривичним дјелима противзаконито посредовање, помоћ починиоцу након почињеног кривичног дјела, спречавање доказивања и давање лажног исказа.

Из Тужилаштва БиХ су навели да настављју интензиван рад у овом предмету у односу на остала пријављена лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана