Нови детаљи убиства на Сокоцу: Саслушано више особа, рањени Делић под полицијским надзором

Небојша Томашевић
Нови детаљи убиства на Сокоцу: Саслушано више особа, рањени Делић под полицијским надзором

СОКОЛАЦ – Више особа саслушано је у оквиру истраге убиства Мирослава Милинковића званог Бата, док је Стефан Делић кога сумњиче да је пуцао и који је рањен у обрачуну под полицијским надзором у болници, потврђено је "Гласу Српске".

Како сазнајемо, међу испитиванима је и Саша Караџић који је такође учествовао у обрачуну. Делић је смјештен у болници „Србија“ у Источном Сарајеву и како је речено у овој здравственој установи није животно угрожен.

- Пацијент има повреду у предјелу грудног коша и површинску повреду меких ткива и стабилних је виталних функција. Након дијагностике ће бити познато више детаља - рекао је специјалиста опште хирургије у Болници "Србија" у Источном Сарајеву, Бојан Голијанин.

Убиство се десило синоћ у 18 часова у улици Цара Лазара у Сокоцу када је Делић пришао и запуцао према Милинковићу који је изашао из возила "фолксваген тигуан". Истрагу овог случаја води Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву.

- У оквиру истраге саслушано је више лица које би се могле повезати са овим случајем, а једно је у болници под полицијским надзором. Тужилац ће након прикупљања доказа и испитивања свих особа одлучити о даљем мјерама и евентуалном предлагању притвора за неког. За сада у циљу заштите истраге не можемо да откривамо више детаља - рекао је портпарол ОЈТ Источно Сарајево Невен Крамер.

Тужилаштво је наредило и обдукцију тијела убијеног како би се утврдио узрок смрти и које су повреде по њега биле кобне.

Убиство су снимиле камере оближњег видео-надзора на којима се види како се зауставља "тигуан" из којег излази једна особа, наводно Милинковић, а друга која је била на тротоару креће према њему и пуца. То је, како је рекао извор близак истрази, био Делић.

- Ту је дошло до размјене ватре у којој је Делић рањен. Са њим је на тротоару била још једна особа. Било је ту и случајних пролазника. Испитује се шта је мотив овог сукоба - рекао је извор „Гласа“.

Додао је да је са Милинковићем у возилу била једна особа, која је након испитивања пуштена и наводно нема везе са обрачуном.

Према његовим ријечима све указује на то да се радило о обрачуну криминалних група због неких ранијих размирица, а сви учесници су познати од раније по кривичним дјелима. Делић и Караџић наводно су блиски Огњену Орашанину званом Орас који је у бјекству и који се повезује са такозваним "Шкаљарским криминалним кланом".

Милинковић такође има полицијски досије и  повезује се с ауто мафијашким групама, а МУП РС је крајем децембра прошле године против њега поднио извјештај Тужилаштву БиХ због сумње да је у октобру 2020. године подметнуо експлозивну направу под аутомобил "форд галакси" који је користио  Орашанин.

Срећом бомба, која је била испод сувозачевог сједишта се није активирала, јер је на вријеме уочена и деактивирана 17. октобра 2020. године. Према ранијим незваничним информацијама поменути "Форд галакси" често је користио Караџић, који је возио Орашанина. Према извјештају полиције подметање бомбе наручили су вођа "Кавачког клана" Радоје Звицер и Дарко Елез.

- Извјештај је поднесен против Д.Е., Р.З., М.М. и непознате особе због сумње да су починили кривично дјело организовани криминал, у вези са покушајем тешког убиства, те недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја. Лица се сумњиче да су у августу и септембру 2020. године, дјелујући као организована криминална група, покушали да лише живота лице О.О. из Сокоца, на начин да су по претходном договору и плану набавили и испод возила које користи наведено лице поставили експлозивну направу, у намјери да ју активирају у тренутку када се у возилу буде налазио ово лице - саопштено је тада из МУП-а РС.

Милинковић је хапшен раније заједно са још пет особа због сумње да је био дио криминалне групе који су крали скупоцјена возила у Сарајеву, Добоју и Тузли. Тада су извршени претреси на 15 локација и пронађено је седам возила за која се сумња да су украдена у БиХ и земљама Европске уније.

На мети ауто мафијаша била су углавном сув и кросовер возила јапанских произвођача “нисан” и “тојота”, а пронађен је и један “пежо 3008”. Сумња се да су након крађе возила завршавала у “штековима” у Бањалуци.

Некe од тих “штекова” полиција је открила. Поједина возила су била “огољена” до шкољке и продавана у дијелове, док су друга била спремна за даљу препродају.

Орашанин је избјегао хапшење у акцији "Шакал" када је ухапшено више особа због организованог шверца наркотицима, а он је означен као вођа криминалне групе.

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана