На провјери рачуни и имовина инспектора

Небојша Томашевић
На провјери рачуни и имовина инспектора

БАЊАЛУКА - Тужилаштво Републике Српске отворило је финансијску истрагу против полицијских инспектора Ненада Грујића и Јелене Флорјан, осумњичених за примање мита, како би се утврдило с колико имовине располажу и да ли су је стекли на законит начин, потврђено је „Гласу Српске".

Грујића и Флорјан терете да су узели 20.000 КМ мита од директора Средњошколског дома у Бањалуци Бранислава Видића како би "средили" обуставу истраге која се против њега води због наводних малверзација.  Новчанице које су узели биле су означене, а њих двоје водило је истрагу против Видића на основу анонимне пријаве. Наводно су га дуже времена малтретирали и пријетили му истрагом те тражили  му 30.000 КМ заузврат да би га амнестирали одговорности. Према нашим сазнањима у овом  случају саслушан је и тужилац који је био задужен за ту истрагу, као и два полицијска начелника, који су вођени и на полиграф. Сви они су добили статус свједока. Грујић и Флоријан ухапшени уторак и за њих је Републичко тужилаштво затражило једномјесечни притвор. Рочиште о том приједлогу одржано је данас у Окружном суду у Бањалуци на коме је републички тужилац Свјетланка Бијелић образложила свој захтјев за притвор.

- Ради се о тешком кривичном дјелу и о инспекторима са којима непосредно сарађујемо. Овакви предмети погађају тужилаштво и полицију. Какву поруку би послали јавности послали када би њих, у односу на било које друге осумњичене, пустили на слободу - рекла је Бијелић

Изричито се противила приједлогу одбране да им се одреде мјере забране.

Осумњичени Грујић и његов бранилац Жељко Вишић противили су се притвору јер сматрају да зато нема основе.

Грујић је појаснио да је предмет заснован на доказима који се не могу довести у међусобну везу.

- То су одузети новац, Видићев исказ, тонски и видео снимак примопредаје новца, надзор телекомуникација између њега и Флоријан. У приједлогу нигдје није наведено да ли ти докази потврђују Видићеву изјаву, која је главни доказ. Он је у једном предмету осумњичени, а у другом информант. Ми смо поступали као службена лица, по налогу тужилаштва, на основу анонимне пријаве која је против Видића поднесена са више од 30 наводно почињених кривичних дела - рекао је Грујић додајући да се нигдје не наводи кад је захтјеван или тражен поклон, односно мито.

Банилац Флорјанове адвокат Славица Граорац навела је да је приједлог за притвор неоснован и паушалан.

- Нема доказа да је Флорјан примила мито,  постоје само индиције и претпоставке. Тежина дјела не може бити основ за одређивање притвора. Током претреса њеног стана пронађен је и одузет већи износ новца, а то су кредитна средства - рекла је Граорац, прилажући као доказ уговор о кредиту и потврду о исплати 17.000 КМ.

Сазнајемо да је током истраге Бранислав Видић сарађивао с полицијом и Ненаду Грујићу је предао коверту са означеним новцем, што је довело до његовог хапшења. Видић је наклон тога чак отишао у канцеларију Јелене Флорјан у Полицијску управу  Бањалука где га је она саслушавала у својству осумњиченог, након чега је и ухапшена, док је канцеларија коју је делила са Грујићем претресена и из ње су изузети сви документи и рачунар.

Анонимна пријава

Из бањалучког Окружног тужилаштва "Гласу Српске" је потврђено да је 11. августа 2017. године против Бранислава Видића достављена анонинма приајва због сумње да је починио злоупотребу службеног положаја или овлаштења.

- Поступајући тужилац дана 24. августа 2017. године, упутио  захтјев ПУ Бањалука, за провјерама навода поднесене кривичне пријаве. Овом Тужилаштву до сада није достављен извјештај о поступању у наведеном предмету-рекли су у ОЈТ Бањалука.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана